Weer domper Getronics: verlies 145 mln over 2006

ICT-dienstverlener Getronics kampt opnieuw met problemen. Anderhalve dag voor de geplande publicatie van de jaarcijfers moest het bedrijf bekendmaken dat het over vorig jaar 145 miljoen euro verlies lijdt. Dat is meer dan verwacht. Belangrijkste oorzaak is een afwaardering van 65 miljoen euro op de activiteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en België.

Ook maakten Getronics en beursautoriteit AFM gisteren bekend dat de AFM nog altijd onderzoek doet naar het Amsterdamse bedrijf, naar aanleiding van publicaties in het najaar van 2006. Toen kwam naar buiten dat de toenmalige financiële topman Theo Janssen was opgestapt omdat hij vond dat Getronics zijn resultaten te positief voorstelde. Bronnen rond het bedrijf melden dat Janssen vóór de publicatie van de derde-kwartaalcijfers al pleitte voor een afwaardering van de Amerikaanse tak.

De koers van Getronics opende gisterochtend 10 procent lager, maar krabbelde daarna weer op tot 6,48 euro. Dat komt neer op een daling van 6 procent. Verschillende analisten zeggen dat de resultaten van Getronics niet eens zo erg tegenvielen. De koersdaling was eerder te verklaren door de voortijdige publicatie van de cijfers, die op analisten een paniekerige indruk maakte. Ook vinden zij het vreemd dat Getronics in januari nog heeft gezegd dat een afwaardering op de activiteiten in Groot-Brittannië niet nodig was. Sommige analisten zeggen dat het vertrouwen in Wagenaar bij beleggers dusdanig is afgenomen, dat hij beter kan opstappen. De Vereniging van Effectenbezitters riep hem vorig jaar al tweemaal op af te treden.

Getronics heeft sinds begin vorig jaar meermaals slecht nieuws moeten brengen. In januari 2006 maakte het bedrijf bekend dat de Italiaanse tak onverwachts substantiële verliezen leed. De divisie werd afgelopen zomer verkocht, maar leverde een verlies op van 91 miljoen over 2006.

De kwestie Italië heeft Getronics gedwongen zijn strategie van wereldwijde expansie los te laten. Door de verliezen daar voldeed het bedrijf niet meer aan de convenanten van zijn kredietverstrekkers. Om zijn schuldenproblematiek weer op orde te brengen moest het bedrijf dochterbedrijven verkopen. Naast Italië deed Getronics ook afstand van zijn activiteiten in Frankrijk en Oost-Europa en verkocht het de dochters HR Services en KZA. Deze week maakte het bedrijf bekend ook 70 procent van zijn Japanse divisie te verkopen.