Wat doen de kinderen

Vilt maken

Zondag 4 maart kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar na het bekijken van de tentoonstelling Gallen–Kallela, de magie van Finland of andere exposities in het Groninger Museum zelf aan de slag. Ze kunnen knutselen met verschillende materialen in het kinderatelier. Het atelier is gratis met een entreebewijs voor het museum.

Open Kinderatelier zo 4 maart van 12-16u voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Inl www.groningermuseum.nl en 050-3666555

Reiskoffer openen

In de voorjaarsvakantie brengt het Spoorwegmuseum nog t/m 4 maart een dagvullend programma. Zo loopt er in Wereld 4 een groot en sissend gevaarte met de naam Demokar, dat laat zien hoe een stoomlocomotief werkt. Speciaal voor de kleintjes is er een reiskoffer vol met verhalen. In Wereld 2 zijn er vanaf 12u voorstellingen; ontmoet Annabel die kinderen meeneemt naar het Verre Oosten, of Zacharov die je voorstelt aan de Spaanse hertogin. En dan is er ook nog Wilberta? Zij vertelt alle geheimen over het reizen in de 19de eeuw door een mevrouw van stand. Of stap in de lift en kom terecht in een oud mijnwerkersdorp waar de eerste Nederlandse machinist vertelt over zijn belevenissen.

Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW, Utrecht. Inl www.spoorwegmuseum.nl

Dieren overtreffen

Nog even wachten en dan is de speelexpeditie Yucatán in dierenpark Emmen klaar. Dagelijks wordt er hard gewerkt om de boomhutten, pueblo’s, een Maya-tempel, gezonken piratenschip, donker doolhof en andere speelmogelijkheden vóór 25 april klaar te hebben. Vanaf de loopbrug in het Espaviljoen zijn de vorderingen goed te zien. T/m 4 maart zijn er voorjaarsvakantie-activiteiten: elke dag zijn er op vaste tijdstippen presentaties door dierenverzorgers; het publiek mag helpen bij het voederen van de dieren en soms nemen de dierenverzorgers bezoekers mee voor een kijkje achter de schermen. Kinderen kunnen als superspeurneuzen het hele dierenpark door en ze kunnen zich in ZOO Sport. uitleven door dieren te evenaren of misschien te overtreffen in ZOO Sport. In een leuke boekje staat een scorelijst waarop ze hun eigen topprestaties kunnen invullen. In kindertheater De Hooischuur wordt elke dag om 13u15 een Zoo-show gegeven voor kinderen van 4 tot 11 jaar.

Inl www.dierenpark-emmen.nl

Noodlanding maken

In het boek De Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry moet een piloot een noodlanding maken in de woestijn. Hij komt De Kleine Prins tegen die hem vertelt over ontmoetingen met volwassenen op zijn reis langs de planeten. In Villa Zebra, Rotterdam kunnen kinderen eerst een filmpje kijken waarin acteur en theatermaker Peter Faber het verhaal van De Kleine Prins vertelt. Dan krijgen ze een ‘glow in the dark’, een plattegrond van het heelal. Hiermee gaan ze op ontdekkingsreis door de verduisterde expositieruimte. Ze komen langs zeven planeten die bestaan uit kunstinstallaties over de belangrijkste volwassenen: vader, moeder, opa en oma, de postbode, de meester of juf, sinterklaas en een idool. Basisschool De Kleine Prins in Rotterdam heeft Villa Zebra geholpen met de tentoonstelling. Met de ideeën en de schetsen van de kinderen hebben kunstenaars zeven installaties gemaakt. Na een bezoek aan de expositie kunnen kinderen meedoen aan de workshop Fan Shop waar ze bedenken wat ze later willen worden. In de workshop gaan ze aan de slag en poseren ze als sterren. Daarna maken ze een eigen merkproduct dat ze mee naar huis mogen nemen.

Workshops zijn op wo, za en zo. De Kleine Prins t/m 2 sept in Villa Zebra, Stieltjesplein 21, Rotterdam. Open di t/m zo 11-17u. Inl www.villazebra.nl en 010-24117 18.

De geest van opa zoeken

Victoria, de kleindochter van Jan van der Heyden, komt naar het Rijksmuseum, op zoek naar de geest van haar grootvader. Zij heeft last van vuurzucht. De museumbrandwacht probeert de licht ontvlambare Victoria weg te jagen, maar dan klinkt opeens de stem van haar opa… Acteurs Yvonne Kuhfus en Mathijs Goené geven op 2, 3, 7, 8 en 9 maart een theatrale rondleiding over de expositie Brand! Jan van der Heyden in het Rijksmuseum.

Kinderen van 6-12 jaar. Rijksmuseum, Amsterdam. Kosten: € 7,50 (incl verrassingspakket met speurtocht en rode brandweerhelm) op 2, 3, 7, 10 en 11 maart. Inschrijven via www.rijksmuseum.nl/brand

Voetballen met robots

Studenten van de TU Delft laten zondag 4 maart in het Techniek Museum Delft op de dag met ‘Robots in beweging’ zien hoe een robot kan lopen zonder batterijen of accu’s. Dat lukt als je de robot in een speciaal evenwicht brengt. Het publiek mag het ook zelf proberen onder het toeziend oog van het prototype van robot Denise die voor deze dag een bezoek brengt aan het Techniek Museum voordat ze terugkeert naar het robotica-lab van de TU Delft. Voor voetballiefhebbers is er een voetbalwedstrijd met aibo-robothonden. Deze schattige hondjes zijn knuffelbaar, maar zijn het ook goede voetballers? Gevaarlijk uitziende speelgoedrobots, als de Robosapiens of Roboraptor kunnen worden uitgeprobeerd, er is een workshop solderen en de expositie Roboworld kan worden bekeken.

Roboworld t/m 15 mrt. Techniek Museum Delft, Ezelsveldlaan 61. Zo 4 maart is het museum van 12-17u open. Workshops kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deelname € 4 (soldeer-workshop) of €2 (overige workshops), ex entree. Inl 015- 2785200 en www.museum.tudelft.nl