Warmer klimaat zorgt nog niet voor meer cyclonen

rotterdam, 1 maart. Er zijn geen aanwijzingen dat de intensiteit van tropische cyclonen wereldwijd toeneemt. Alleen boven de Atlantische Oceaan is een lichte stijging zichtbaar, maar daar ontstaan maar 15 procent van alle cyclonen. Daarom staat niet vast dat er een verband is tussen opwarmend zeewater en zwaardere cyclonen. Amerikaanse onderzoekers, aangevoerd door James Kossin, meldden dit gisteren in Geophysical Research Letters. Trends in cycloon-intensiteit kunnen worden afgeleid uit infrarood-opnames die satellieten sinds de jaren zeventig maken, maar de kwaliteit van de opnames veranderden sterk. Kossin schoonde oude analyses op en zag dat de intensiteit van cyclonen boven de Indische en Grote Oceaan is overschat. Het IPCC maakte in zijn laatste klimaatrapport al een voorbehoud.