Test: digitale tv van Joost.com

joost5.pngViavia kwam eindelijk de uitnodiging binnen voor Joost.com, een nieuwe manier van digitale tv kijken die gebruik maakt van peer-to-peer netwerkverkeer. Joost biedt streaming videokanalen, waar je makkelijk in kan zoeken en ondertussen met andere tv-kijkers kan chatten over de programma’s die je samen kijkt.
Joost - spreek uit djoest - is ontworpen door de makers van Skype en Kazaa. Lees hier het interview dat collega Elske Schouten een tijdje geleden deed voor NRC.

joost_2.png Joost draait niet in een browser, maar is een standalone programma onder Windows XP en Mac OS X. Je hebt een account en een wachtwoord nodig om de software te laten draaien. Joost is gratis en al een tijdje open voor bêtatesters. Die worden echter mondjesmaat toegelaten - waarschijnlijk om het netwerk niet te zeer te belasten. De videokwaliteit - de test draait op een 20 inch breedbeeld scherm - is met 100 Kbit/seconde niet spetterend. Af en toe stottert de toevoer en bevriest het beeld nog. Synchronisatieproblemen zijn er ook (audio en video lopen niet gelijk).

Nog meer kinderziektes: het videoaanbod is erg mager. Oude meuk, zoals een herhaling van de Sterkste man van de wereld, maakt testen er niet leuker op. Uiteindelijk zou je alles wat Uitzendinggemist te bieden heeft en alle Youtube-content hier op terug willen zien. Als dat qua rechten natuurlijk zou mogen. Opvallend: tussen filmpjes worden af en toe commercials vertoond.
Het startscherm toont de items My Channels (links) en My Joost (rechts). Bovenin verschijnt het logo van de tv-zender, een zoek- en afspeelvenster bevindt onderin. Heen en weer spoelen gaat nog niet van een leien dakje: er wordt niet altijd genoeg video gebufferd om vooruit te spoelen.

joost3.png

De Joost-interface is minimalistisch en lijkt op een mengeling van Aqua en Flash. Het is leuk om te zien hoe applicaties (ze heten hier widgets) als chatvensters en nieuwsfeeds over het bewegende beeld heen vallen, zonder het tv-plaatje ernstig te verstoren. Handig: als je Joost afsluit en opnieuw opstart, begint het programma precies waar je was gebleven.

Om de Joost-client te installeren is in ieder geval een 3D-kaart nodig met 48 MB videogeheugen, een procesor van 500 MHz en ruim 512 MB werkgeheugen.

  • [one minute webcam:] Korte impressie van Joost.com
  • Hieronder een afbeelding van de fullscreen Joost-inter face (1680×1050 pixels op het testscherm) met een aantal widgets erop. Klik en huiver.

    joost4.png

      • Marc Hijink