Televisie Voorkeur

In de documentaire Dangerous Encounters: Bite Force test dr. Brady Barr onder meer de bijtkracht van een pitbull (foto). Gewapend met een bijtkrachtmeter die de massakracht meet, jaagt Barr op de grootste bijtkracht op onze planeet, leert hij alles over de dodelijke grepen door dieren en de jachttactiek van roofdieren. National Geographic, 19.00-20.00u. Foto National Geographic Dr. Brady Barr tests the bite force of a pit bull dog. National Geographic

actualiteiten

Koppen. Reportage over vormen van beleggen na het inzakken van de Chinese beurs en zware verliezen van de Belgische beurs. België 1, 21.10-21.45u.

Nova. Hele uitzending aandacht voor de vandaag afgelegde regeringsverklaring van het vierde kabinet-Balkenende en reacties van PvdA-voorzitter Michiel van Hulten en de burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales (VVD). Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Andere tijden: De ramp met de Berlin. Aandacht voor de scheepsramp van honderd jaar geleden met de veerboot Berlin die een veerdienst onderhield tussen het Engelse Harwich en Hoek van Holland. Het schip verging vlak bij Hoek van Holland, maar de reddingsoperatie werd bepaald geen succes: bijna 130 van de 144 opvarenden kwamen om het leven. In de uitzending een reconstructie aan de hand van binnen- en buitenlandse krantenverslagen uit die tijd. Ned.2, 21.25-22.00u.

Operatie Barbarossa: De kansen keren. Derde deel van een serie over Operatie Barbarossa, de Duitse inval in de Sovjet-Unie tijdens WO II. Hitlers oorlog tegen de Sovjet-Unie had de dood van bijna dertien miljoen burgers tot gevolg. De wreedheid aan beide zijden van het front was ongekend. België 2 (Canvas), 22.55-23.35u.

Dossier 2300: De ramp met de Concorde. Over het ongeluk met het supersonische lijnvliegtuig Concorde dat crashte in juli 2000. Alle inzittenden kwamen om en er kwam in één klap een einde aan de 25 jaar durende alleenheerschappij van de Concorde als ultiem symbool van luxe en menselijk vernuft. RTL4, 22.55-23.55u.

Betrüger, Erpresser, Terroristen - Die unheimlichen Herrscher des Internet. Internet heeft vele voordelen, maar de nadelen vormen een groot risico. De georganiseerde criminaliteit is online, en met kwade bedoelingen kan er veel schade toegebracht worden. ARD, 23.45-0.30u.

Time shift: Spy stories. Over de lange en merkwaardige relatie tussen feiten en fictie in de wereld van de Britse spionage. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max & Martine. Gast is RTL-nieuwslezeres Loretta Schrijver die niet in een levenslang huwelijk gelooft. Verder wordt gesproken over het reilen en zeilen in verpleeghuizen. Het optreden wordt verzorgd door Fire of Anatolm! Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten zijn oud-presentator Koos Postema en Michiel van Erp en Frank Houtappels over hun rol in het toneelstuk Mug Inn on tour. En cabaretier Jan Jaap van der Wal over zijn optredens in Carré. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Ad Visser die binnenkort op Cultura.nl te zien is met herhalingen van Toppop. Verder de commissaris van de koningin in Friesland, Ed Nijpels, over de vandaag afgelegde regeringsverklaring en over de rap die hij heeft gemaakt voor de Provinciale Statenverkiezingen. En IKON-presentatrice Annemiek Schrijver over haar debuutroman Rachab. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wildlife: Dagboek van een beer. Derde deel van een 5-delige natuurserie waarin drie experts in afgelegen gebieden in Noord-Amerika intieme portretten hebben gemaakt van het dagelijkse leven van berenfamilies. Ned.2, 19.55-20.25u.

Megastructures: Tau Tona - City of gold. Portret van de grootste goudmijn ter wereld in Zuid-Afrika waar 35.000 mensen, in een wereld vol technisch vernuft, circa vijf kilometer onder het aardoppervlak hun werk doen. National Geographic, National Geographic, 20.00-21.00u.

Arrange me a marriage. Reportage over de gelukkig getrouwde Aneela die probeert de 39-jarige Helen Dunn aan een partner te helpen. Ze maakt gebruik van traditionele Aziatische methodes en geeft daar een eigentijdse draai aan. BBC2, 21.00-22.00u.

Ik vertrek. Serie waarin Nederlanders worden gevolgd die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Vanavond met Martin de Jong (48) en Ingrid Huiskens (44) doe samen vijf kinderen hebben én naar Spanje willen emigreren om er licht- en geluidsapparatuur te gaan verhuren. Eenmaal in Spanje blijkt de verhuur van apparatuur een business is waarvoor je veel geduld moet hebben. Ned.1, 21.25-22.25u.