Televisie Film van de dag

Uit de documentairefilm 10e Chambre - Instants d’audience. 10e chambre

10e Chambre - Instants d’audience. Een vervolg op Raymond Depardons documentaire van tien jaar geleden, Délits flagrants, over de praktijk bij een rechter-commissaris. Dit keer filmt Depardon bij de politierechter. Het is een geestige dwarsdoorsnede van de rechtspraktijk, met de vrouw die iets te dronken achter het stuur kroop, de man die een parkeerwacht aanvloog en de zakkenroller in hongerstaking. En allemaal met deze overeenkomst: ze vinden dat ze ten onrechte voor de rechter moeten verschijnen. Deze mensen zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Ze zijn fascinerend, ze laten zich in al hun zwakheden, leugens en gêne betrappen door de filmmaker. Soms proest je het bijna uit van het lachen om de dialogen en de blikwisselingen tussen rechter en verdachten, rechter en advocaten. Vooral de advocaat die een man verdedigt die wordt beschuldigd van het stalken van zijn ex is hilarisch.

(Raymond Depardon, 2004, Fr), Ned.2, 22.50-0.30u.