Teentje knoflook verliest strijd tegen hoog cholesterol

Rotterdam. Volgens de verpakkingen zijn er allerlei redenen om knoflooktabletten te kopen. Een beter geheugen en gezonde bloedvaten, warmere handen of gewoonweg `bescherming tegen veroudering`. En: knoflook zou goed zijn voor het cholesterol . Maar deze week zaaiden Amerikaanse medische wetenschappers twijfel in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. In een studie waarin bijna tweehonderd mensen met een licht verhoogd cholesterol een half jaar lang verse knoflook, knoflookpillen of een placebo aten, maakte het knoflookdieet geen enkel verschil. Hun gehalte aan `slecht` LDL-cholesterol daalde niet, en ook de concentraties van andere vetten in hun bloed bleven hetzelfde Dat is opvallend, omdat de onderzoekers hun proefpersonen flinke hoeveelheden hebben gegeven. Zes dagen per week een rauwe teen op de boterham, of het equivalent daarvan in pillen. De controlegroep kreeg boterhammen zonder knoflook.

Belletjes langs scheepswanden sturen bespaart geen energie.

De grote winst is volgens onderzoekers te behalen door de wanden schoon te houden.