Slag om Endesa laait weer op

Wie zei ook weer dat nutsbedrijven saai zijn? De strijd om de zeggenschap over het Spaanse Endesa is dat allesbehalve. Het Italiaanse nutsbedrijf Enel heeft zojuist het bod van 41 miljard euro van het Duitse Eon op Endesa getorpedeerd door plotseling een belang van 10 procent in Endesa te nemen. En Enel wil dat belang verder uitbreiden naar 24,9 procent, zo werd gisteren bekend. Die stap bederft de kansen van Eon om de volledige controle over Endesa te bemachtigen. Om twee redenen.

De Duitsers hebben hun bod gekoppeld aan het ongedaan maken van een limiet die de stemrechten van iedere belegger beperkt tot 10 procent, waarover de volgende aandeelhoudersvergadering gaat stemmen. Maar het Spaanse bouwbedrijf Acciona, dat een belang van 21 procent heeft en het concern wil controleren, heeft al aangegeven niet aan de stemming te zullen meedoen. Als Enel zich ook van stemming onthoudt, zal het praktisch onmogelijk zijn om de vereiste 50 procent van de aandeelhouders van Endesa vóór te laten stemmen.

In de tweede plaats betekent de stap van Enel dat het moeilijk zal zijn aan een andere voorwaarde van het bod van Eon te voldoen: het verwerven van meer dan 50 procent van de aandelen van Endesa. Enel moet verkopers zien te vinden die bereid zijn om méér Endesa-aandelen van de hand te doen tegen de koers van 39 euro die Enel heeft geboden, tegenover het bod van 38,75 euro per aandeel van Eon. Enel kan – met permissie van de Spaanse toezichthouder – doorgaan tot 24,9 procent, het niveau waarop de eigenaar verplicht is een volledige overname na te streven. Als Enel het groene licht krijgt, zou bijna de helft van Endesa in handen zijn van Acciona en Enel.

Eon, dat zijn bod niet mag verhogen, zegt dat het zijn bod desondanks zal doorzetten. In de praktijk betekent dit dat het zijn voorwaarden zal moeten laten vallen en genoegen zal moeten nemen met een minderheidsbelang, in de hoop dat Acciona het strijdperk uiteindelijk zal verlaten. Het Spaanse bouwbedrijf heeft gezegd tot verkoop over te gaan, als het er niet in slaagt een doorslaggevende stem in Endesa te bemachtigen.

Enel, dat voor 30 procent in handen is van de Italiaanse staat, heeft al sinds het begin van de biedingsstrijd anderhalf jaar geleden belangstelling getoond voor onderdelen van Endesa. Het bezit Enel Viesgo, het vijfde nutsbedrijf van Spanje. De stap van Enel houdt de Duitsers ook op afstand in Italië, waar Endesa aanzienlijk vertegenwoordigd is. Niettemin heeft Enel zojuist 4,1 miljard euro – zijn grootste enkelvoudige belegging ooit – besteed aan een minderheidsbelang dat geen enkele garantie biedt op controle. Het zal moeten onderhandelen met Acciona.

Overigens zullen de problemen van Eon in Spanje niet ongemerkt voorbij zijn gegaan aan de Italiaanse en Spaanse regeringen. Het zou geen verrassing zijn als de Spaanse tolwegenbeheerder Abertis nu op minder hindernissen zal stuiten bij zijn voorgenomen fusie met het Italiaanse Autostrada, of als Telefónica een belang in Telecom Italia mag verwerven via Pirelli.

Fiona Maharg-Bravo

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Fiona Maharg-Bravo