Roemenië in trek bij inwoners Moldavië

Ruim 800.000 Moldaviërs – twintig procent van de bevolking van Moldavië – hebben om het Roemeense staatsburgerschap gevraagd sinds Roemenië op 1 januari lid is geworden van de EU.

De Roemeense president Traian Basescu, die dat gisteren bekendmaakte, riep de regering op de procedures voor het verkrijgen van het Roemeense staatsburgerschap te vereenvoudigen.

Driekwart van de bevolking van Moldavië is van origine Roemeen en spreekt Roemeens. Het huidige Moldavië maakte in 1939 deel uit van het Roemeense Bessarabië, dat vervolgens door de Sovjet-Unie werd bezet. Stalin voegde een deel van Bessarabië bij Oekraïne; de rest werd een nieuwe Sovjet-republiek, Moldavië. Die werd in 1991 onafhankelijk.

Sindsdien hebben 98.000 Moldaviërs het Roemeense staatsburgerschap verworven. Nu Roemenië lid van de EU is mogen Moldaviërs met een Roemeense pas vrij reizen door Europa en werk zoeken in een aantal EU-landen. Rond 600.000 Moldaviërs werken nu al, in veel gevallen illegaal, in het buitenland.

De animo voor een Roemeense pas is mede toegenomen omdat tijdelijke bezoeken aan Roemenië moeilijk zijn geworden nu Roemenië EU-lid is: Moldaviërs hebben nu een visum nodig waarvoor ze 43 vragen moeten beantwoorden en ze moeten aantonen genoeg geld te hebben om hun bezoek aan Roemenië te bekostigen. Dat is in Europa’s armste land voor velen een onoverkomelijk probleem.

Roemenië zelf kan de Moldaviërs goed gebruiken. Juist gisteren begon de regering een campagne om in het buitenland werkende Roemenen – naar schatting twee miljoen, bijna tien procent van de bevolking – terug te lokken omdat de snel groeiende Roemeense economie hen nodig heeft. Veel vertrokken Roemenen zijn hoog opgeleid. Ze zijn naar het buitenland gegaan omdat ze daar veel meer kunnen verdienen dan de 300 euro per maand die – bijvoorbeeld – een ingenieur in Roemenië krijgt. Boekarest zegt hun banen en woningen te kunnen bieden die overeenkomen met hun huidige levenspeil.