Rap met een vuist in de lucht

Concert: Jedi Mind Tricks Gehoord: 28/2, Melkweg Amsterdam. Herhaling: 1/3, Burgerweeshuis Deventer

De Amerikaanse rapgroep Jedi Mind Tricks maakt uitgesproken donkere undergroundhiphop. Hun muziek zit vol mystificerende teksten waarin revolutionairen én seriemoordenaars worden opgehemeld. Het is het soort hiphop waar, zoals gisteren in de Amsterdamse Melkweg bleek, vooral jonge blanke mannen op afkomen. Ze zingen uit volle borst mee met refreinen die de sinistere fantasiewereld van de act op het podium kernachtig samenvatten. „We live that murder, murder shit!”

Vinnie Paz, die samen met producer Stoupe de groep Jedi Mind Tricks vormt, is een rondbuikige kale rapper die live zijn stem al snel schor heeft geschreeuwd. Hij laat moord-en-doodslagrefreinen klinken als die van opgewekte kleuterliedjes. Het wordt koddig en knullig wanneer de doorgewinterde rappers de zaal laten mee blèren dat je heus een echte hiphopper kunt zijn wanneer je van geld houdt. Het wordt absurd en wereldvreemd wanneer de rooms-katholiek opgevoede maar tot moslim bekeerde Paz een pleidooi houdt over „homo’s in het Vaticaan” en daarvoor een brullende ovatie krijgt.

Jedi Mind Tricks maakt opruiende rap om bij te demonstreren met een vuist in de lucht. Bombastisch en orkestraal, met strijkers en belletjes en zelfs een Latijns-Amerikaanse gitaar. Deze rappers houden net zoveel van slechte misdaadfilms en grif opscheppen als hun collegae in de mainstream, alleen gebruiken ze moeilijkere woorden en maken ze, weliswaar vaak onnavolgbare, statements over politiek, geschiedenis en religie. Eloquent, psychopathisch en, wat bij hiphop vrij uniek is, uitstekend geschikt om bij te stagediven.

    • Saul van Stapele