Ontruiming Deens jongerencentrum

Ontruiming Deens jongerencentrum Kopenhagen, 1 maart. Bij de ontruiming van een jongerencentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen – waarbij een helikopter werd ingezet – zijn vanmorgen ernstige rellen uitgebroken. Ten minste 35 demonstranten zijn gearresteerd omdat ze met stenen gooiden. Het pand, dat zes jaar geleden werd gekocht door de christelijke organisatie Faderhuset, moest op last van de rechter worden ontruimd. Een eerdere ontruimingspoging in december vorig jaar mislukte na fel verzet van zo’n duizend woedende demonstranten. Deze keer heeft de politie de actie, volgens woordvoerder Per Larsen, „met militaire precisie” voorbereid en uitgevoerd. Een jongerenorganisatie heeft eerder 12 miljoen kronen (1,6 miljoen euro) geboden om het pand te mogen behouden. Maar Faderhuset heeft dat steeds geweigerd. De jongeren vrezen dat het pand nu zal worden afgebroken. (Foto AP) A helicopter is seen over a downtown Copenhagen building, Thursday March 1, 2007, as an anti-terror squad started a disputed eviction of squatters. Dozens of onlookers clashed with the hundreds of police officers who took part of the eviction, which began early Thursday morning local time. (AP Photo/Polfoto, Christopher Fabritius) ** DENMARK OUT ** Associated Press