Onderzoek naar lek bij Getronics

Getronics laat intern onderzoeken wie vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar de pers. Ook heeft de automatiseerder toezichthouder AFM ingeschakeld om eventueel marktmisbruik te onderzoeken.

Dat maakte Getronics vanochtend bekend. Aanleiding is de publicatie gisteren van een rapport van Ernst & Young over het verkeerd rapporteren van cijfers bij de activiteiten van Getronics in Italië. Uit dit vertrouwelijke rapport werd gisteren gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Topman Klaas Wagenaar zei vanochtend dat hij „wakker wordt gehouden door de vraag wie een bedrijf met 25.000 werknemers wil schaden door vertrouwelijke informatie naar buiten te brengen”.

Gisteren heeft Getronics de AFM gevraagd te onderzoeken of iemand met het lekken bijvoorbeeld heeft getracht de koers te manipuleren. De koers van Getronics daalde gisteren op de Amsterdamse beurs met 6 procent.

Een woordvoerder van de AFM bevestigt een brief van Getronics te hebben ontvangen en zegt dat de toezichthouder gaat kijken of iemand door te lekken de wetten voor marktmisbruik heeft overtreden. Gisteren bleek ook dat de AFM nog onderzoekt of Getronics zelf koersgevoelige informatie op tijd naar buiten heeft gebracht.

Topman Wagenaar gaf vanochtend een toelichting op de jaarcijfers, die eergisteren al werden gepubliceerd omdat er onverwachts een afschrijving van 65 miljoen euro moest worden gedaan. Daardoor leed Getronics vorig jaar 145 miljoen euro nettoverlies. De omzet steeg met 4 procent tot 2,6 miljard euro, de verkoop van de activiteiten in Italië en Frankrijk buiten beschouwing gelaten.

Verschillende analisten zeiden gisteren dat het goed zou zijn voor de aandeelhouders als Wagenaar zou aftreden. Geruchten over zijn vertrek stuwden kortgeleden de koers op. Wagenaar wilde niet op die koersstijging ingaan. Hij zei niet te denken over terugtreden.