Om naar uit te kijken

POP

KillersKitschmuziek uit Las Vegas van een groep die Queen en U2 naar de kroon wil steken. Alles bij The Killers mag nog net iets pompeuzer en magistraler dan bij gewone popmuziek, met zanger Brandon Flowers die zijn rol als spreekstalmeester van een kermisvertoning serieus neemt en die niet alleen Freddy Mercury, maar ook Liberace in zijn invloedssfeer meeneemt.

7 mrt 20u Heineken Music Hall, Amsterdam-Zuidoost.

KLASSIEK

GergjevValery Gergjev staat in twee concertprograma’s voor zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest. Wagner (Wesendoncklieder met Silvana Dussmann) en Mahler (Symfonie nr 1) klinken 2 maart 20u15 in De Doelen en 3 maart 14u15 in het Amsterdamse Concertgebouw (rechtstreeks op Radio 4, herh.: 6 maart 20u02). 7, 8, 9 maart 20u15 en 11 maart 14u15 in De Doelen klinkt Brahms (o.a. Symfonie nr 4).

TONEEL

Heksenjacht Het Nationale Toneel speelt Heksenjacht van Arthur Miller, over de heksenprocessen in het Amerikaanse plaatsje Salem in de zeventiende eeuw. De paralellen met het heden liggen voor het oprapen: de obsessie met zuiverheid en met de duistere kant van de reli-fundi’s, en de wraakzuchtige angstpsychose waarin een gemeenschap kan raken. Franz Marijnen regisseert een grote cast, met Wendell Jaspers als Abigail, de lichte dienstmeid die uit wrok en machtshonger de terreur leidt.

Tournee t/m 19 mei. Inl. 070–3181444 of www.nationaletoneel.nl

DANS

Dansclick Dansclick stelt toerprogramma’s samen van minder bekende choreografen, die zo aan een groter publiek worden voorgesteld. In Dansclick 2 wordt Marta Reig Torres (afkomstig van het Nationale Ballet) gepresenteerd. Zij brengt More Day More Night, een ballet voor drie dansers over dagdromen. Het duo Club Guy & Roni brengt Myrrh and Cinnamon, gebaseerd op het Bijbelse Hooglied. Kleinkunstzanger Theo Nijand brengt Warming Up, een solo waarin een zanger van zijn stem wordt beroofd en de dansvloer wordt opgeduwd.

Tournee 7 maart t/m 28 april. Inl. www.dansclick.nl

BEELDENDE KUNST

Kurt SchwittersIn Museum Boij

mans van Beuningen wordt een grote overzichtsexpositie van de veelzijdige Duitse avant-gardist Kurt Schwitters (1887-1948) geopend. Behalve schilderijen, collages, sculpturen en assemblages is ook Schwitters totaalkunstwerk, de Merzbau te zien. Schwitters noemde zijn kunst Merz, naar de tweede lettergreep van het woord Commerz. Materiaal uit het dagelijks leven, zoals tramkaartjes of touw, diende als basis voor zijn collages en objecten.

Kurt Schwitters en de avant-garde. 3 maart t/m 28 mei in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di-zo 11-17u