nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Troost. Coen van Zwol schrijft op zijn weblog Moskou over een reis met de nachtrein naar Moskou. „Ik luisterde een halve nacht lang in een donkere, snikhete vierpersoonscoupé met helse kiespijn naar een nerveus op zijn bank draaiende piloot en een snurkende dronkenlap. De trein joeg naar het eind van de nacht, het rook naar roest, zweetvoeten en steenkool, elke paar minuten boorde zo’n misselijke scheut kiespijn via mijn kaken mijn schedel in. Diep de nacht ontfermden de provotnitsa van de wagon 6 zich over deze miserabele correspondent. Hoe streng en massief Masja ook oogde in haar spoorweguniform, haar Russische vrouwenhart smolt bij het zien van een oi-oi-oi kermende man en ze bewoog hemel en aarde om een pijnstiller te vinden. De collega’s van wagon 7 en 8 kwamen langs, alsmede die van 5, 4 en 3. Spoorwegdames zitten vol goede raad en troostrijke woorden, maar pijnstillers bleken dun gezaaid. www.nrc/moskou

Troost. Coen van Zwol schrijft op zijn weblog Moskou over een reis met de nachtrein naar Moskou. „Ik luisterde een halve nacht lang in een donkere, snikhete vierpersoonscoupé met helse kiespijn naar een nerveus op zijn bank draaiende piloot en een snurkende dronkenlap. De trein joeg naar het eind van de nacht, het rook naar roest, zweetvoeten en steenkool, elke paar minuten boorde zo’n misselijke scheut kiespijn via mijn kaken mijn schedel in. Diep de nacht ontfermden de provotnitsa van de wagon 6 zich over deze miserabele correspondent. Hoe streng en massief Masja ook oogde in haar spoorweguniform, haar Russische vrouwenhart smolt bij het zien van een oi-oi-oi kermende man en ze bewoog hemel en aarde om een pijnstiller te vinden. De collega’s van wagon 7 en 8 kwamen langs, alsmede die van 5, 4 en 3. Spoorwegdames zitten vol goede raad en troostrijke woorden, maar pijnstillers bleken dun gezaaid.

www.nrc/moskou

Memorabele momenten. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over de 25-jarige Thomas Whitfield die 50 miljoen pond (bijna 70 miljoen euro) kreeg van investeerders voor zijn idee om een site te maken waarop gebruikers memorabele momenten kunnen vastleggen, zoals de eerste zoen. „Volgens Microsoft heeft Design the Time, zoals de site van Whitfield heet, de potentie om de nieuwe YouTube of Skype te worden. Op de site kunnen mensen voor 1 dollar per minuut tijd kopen om hun herinneringen in de vorm van foto’s, video’s en tekst op te bergen.”

www.nrc.nl/klaver