Nieuwe golf kapitaal naar Nederland

Nederland kan de komende jaren opnieuw een grote instroom van kapitaal van investeringsmaatschappijen (private equity) verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers.

Het onderzoek, gehouden door de Duitse tak van PricewaterhouseCoopers, spitste zich toe op de favoriete investeringslanden van Europese opkopersfondsen. Uit de ranglijst blijkt dat vier landen favoriet zijn: de drie grootste markten (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk) en Nederland. Van de investeerders zegt 38 of 39 procent dat zij in deze landen gaan investeren.

Nederland staat al nummer vijf op de ranglijst van brancheorganisatie EVCA van Europese landen waar financiële opkopers het meeste geld hebben geïnvesteerd. Volgens de cijfers tot en met 2005 van EVCA, de Europese club van professionele financiers, is voor 13,5 miljard euro in Nederland geïnvesteerd. Nummer vier is Italië (17 miljard euro), gevolgd door Duitsland (bijna 26 miljard euro), Frankrijk (bijna 36 miljard euro) en, bovenaan de lijst, het Verenigd Koninkrijk (103 miljard euro).

In 2006 staken private-equityfinanciers nog eens meer dan 25 miljard euro in Nederlandse bedrijven, waaronder informatieleverancier VNU (tegenwoordig Nielsen), de halfgeleiderdivisie van elektronicaconcern Philips en de diepvriesdivisie van Unilever.

PricewaterhouseCoopers peilde de investeringsverwachtingen bij 98 Europese private-equityfinanciers. Daarvan beheert 30 procent meer dan 1 miljard euro. Veel genoemde argumenten voor investeringen in Europa zijn geografische nabijheid, vertrouwdheid met regelgeving, met de lokale zakencultuur en met de taal.

De Duitse tak van adviesbureau PricewaterhouseCoopers heeft het onderzoek laten uitvoeren met het oog op de maatschappelijke discussie over de rol van private-equityfinanciers die twee jaar geleden in Duitsland de kop opstak. Steekwoorden in dit zogeheten ‘sprinkhanendebat’ zijn eenzijdige aandacht van opkopers voor economische efficiëntie, angst bij werknemers voor banenverlies en exorbitante beloningen voor bedrijfsdirecteuren en succesvolle beheerders van private-equitykapitaal. Ook in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland, lopen inmiddels zulke debatten.

De discussie wordt aangewakkerd door het feit dat de financiers door hun groeiende vermogens steeds grotere en bekende bedrijven in het vizier krijgen om over te nemen.

    • Menno Tamminga