Nelissen is weer een veelzijdige vakman

Theater: Dollywood van Servaes Nelissen. Gezien: 24/2 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 7/4. www.servaesnelissen.nl.

„Ik moet goddorie alles alleen doen’’, verzucht Servaes Nelissen op het toneel. Hij speelt drie rollen, filmt het spel ter plekke, zoekt als een cabaretier contact met het publiek en biedt poppenspel. Hij is zijn eigen regisseur, tekstschrijver, producent en pr–man. Servaes Nelissen, door pers en publiek bejubeld, krijgt geen cent subsidie. „Het zijn typetjes”, zei de subsidiecommissie die zijn nieuwe voorstelling beoordeelde.

In Dollywood keert die afwijzing terug – niet als ijdel zelfbeklag maar als versterking van het lachwekkende leed. Alle mannen die Nelissen speelt, incasseren nederlagen. De veelzijdige theaterman voert zichzelf in Dollywood op als een door tegenspoed gebutste documentairemaker die zijn materiaal mismoedig presenteert.

Wat een dorpsportret had moeten worden is een verhaal geworden over een merkwaardige burenruzie. De ontwrichting begint als plastisch chirug Bleek Clinics zich in het dorpje vestigt. Met lede ogen ziet buurman Conijn toe hoe zijn vrouw zich door de plastisch chirurg laat herscheppen tot een verwend kreng. De eenvoudige rioolwerker Conijn is voor haar ineens niet meer goed genoeg. Een muur van stront om Bleeks beautyfarm is Conijns zoete wraak.

Speelt Nelissen de chirurg, dan wandelt hij naar links waar, op miniatuurformaat, de behandeltafel staat. Speelt hij de rioolwerker, dan loopt hij domweg naar rechts. Zo zijn de rolwisselingen voor iedereen goed te volgen. De poppen komen tevoorschijn als we de plaatselijke toneelvereniging aan het werk zien, een vereniging waar de strijdende buurmannen beiden lid van zijn, met hilarisch-treurige gevolgen.

Nelissens vindingrijkheid is enorm. Kleurige deurmatten stellen bloembollenvelden en polders voor. Twee druk betaste sinaasappels zijn de borsten van een van Bleeks patiëntes. Het bizarre verhaal en de bepaald niet karikaturaal neergezette figuren dragen bij aan een droefgeestige voorstelling over de maakbaarheid van het menselijk lot.

    • Anneriek de Jong