Muziek wint het van dans in ‘Merg’

Merg door Leine & Roebana. Choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana. Muziek: Monteverdi, Luzzaschi. Tournee: t/m 10/5. Inl.: www.leineroebana.nl

Hoe hoog en sensueel kan een sopraan zingen, als ze onderwijl in de hals wordt gekust door een hoffelijke danser? Als Claron McFadden in het hoogste register de liefde bezingt, smelten haar woorden bijna van zinnelijkheid onder de zachte strelingen van Tim Percent. Beter dan in dit symbiotische duet van zang en dans kan de liefde niet worden uitgedrukt.

Hun duet vormt een hoogtepunt in de voorstelling Merg. Aan de productie doen behalve vijf dansers van de groep Leine & Roebana vijf muzikanten mee van The Locke Consort, alsmede de sopranen McFadden en Nicola Wemyss en de alt Helena Rasker. Een ware sterrencast dus. Al jaren onderzoekt het choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana de relatie tussen dans en muziek. Ze zijn geïnteresseerd in componisten en instrumenten uit de late renaissance of de vroege barok.

De madrigalen en cantates die ze voor Merg bijeenbrachten, gaan allemaal over de liefde. Vrolijke dansen en speelse onderonsjes tussen dansers en zangers illustreren dit zonnige gevoel. Maar zoals in de proloog al werd voorspeld: de liefde brengt ook hartzeer en pijn.

Dramaturg Peter Delpeut bracht via de inhoud van de geselecteerde liederen een heldere lijn aan in de voorstelling, van licht en zonnig naar inktzwart en droef. Die ingreep geeft structuur en een dramatisch verloop. Op dat laatste speelde ontwerper Aziz Bekkaoui in: aanvankelijk zijn de kostuums van zangers en dansers vooral goudkleurig, maar aan het slot zijn alle spelers hoofdzakelijk in rouwzwart gehuld.

Behalve oorstrelend om naar te luisteren is Merg zeker oogverblindend mooi om te zien. De choreografie is nog het minst indringend; de dansers dwarrelen vaak losjes om de drie zangeressen heen. Omgekeerd dansen zij mooi met de groep mee, waarbij vooral McFadden veel dansplezier en talent aan de dag legt.

De wijze waarop dat zangtrio in de choreografie is opgenomen, is interessanter dan hoe de dansers zijn gekoppeld aan de muziek. Soms voegt de dans niets toe. Als opmerkelijke fusie van oude muziek en nieuwe dans zal Merg vooral een openbaring betekenen voor de liefhebbers van dit wonderschone muziekgenre.

    • Isabella Lanz