Morgen rustiger

Het blijft voorlopig uiterst wisselvallig. Wat betekent dat droge dagen of dagdelen afgewisseld worden door perioden met stevige buien en veel wind. Zo ziet de eerste dag van het weekeinde er vooralsnog tamelijk nat en onstuimig uit. De onstuimigheid van dit moment houdt nog tot in de avond aan. Vooral ten noorden van de grote rivieren vallen buien, die gepaard kunnen gaan met zware windstoten van ongeveer 80 kilometer per uur.

Lokaal komt onweer voor en aan de kust staat een harde tot plaatselijk stormachtige westelijke wind. In de loop van de nacht wordt het allemaal kalmer en neemt ook de buiigheid af. Morgen bevinden we ons onder een zwakke uitloper van hogedruk. De kern van het hogedrukgebied bevindt zich nabij Portugal en leidt tot een overwegend zonnige voorjaarsdag in zowel Portugal als Spanje. Bij ons zal het een mix worden van (stapel)wolken en perioden met zon. In het noordoosten en oosten is de kans op een bui het grootst, elders lijkt het overwegend droog te blijven.

Met een matige tot vrij krachtige westelijke wind, wordt het 8 à 9 graden. Een nieuwe regenzone is op komst. Vrijdagavond begint het vanuit het zuidwesten te regenen en die neerslag houdt in de nacht en zaterdagochtend grotendeels aan. Vooralsnog lijkt er met gemak 10 millimeter te gaan vallen. De aangevoerde lucht is wel weer een fractie zachter, met 's middags in het zuiden een graad of 11.