McCain wil in Witte Huis

De invloedrijke Republikeinse senator John McCain heeft zich gisteren zoals al werd verwacht gevoegd bij het veld gegadigden voor het Amerikaanse presidentschap. Aan Republikeinse zijde vechten nu acht gegadigden om de kandidatuur in de verkiezingen op 4 november 2008; bij de Democraten zijn er zeven rivalen.

McCain (70) maakte zijn kandidatuur bekend tijdens een optreden in de Late Show with David Letterman. Hij zei volgende maand met een formele mededeling te zullen komen.

McCain dolf het onderspit tegen de latere president George Bush in de strijd om de Republikeinse nominatie in 2000. Hij is al meer dan een jaar bezig om de basis te leggen voor zijn nieuwe poging. Op dit moment ligt hij in de peilingen achter bij Rudy Giuliani, de vroegere burgemeester van New York. „We doen zo goed mogelijk ons best”, zei McCain gisteren.

McCain is een vroegere gevechtspiloot die tijdens de Vietnamoorlog vijf jaar gevangen heeft gezeten in Vietnam en ook is gemarteld. Hij wordt beschouwd als iemand die boven de partijen staat, wat hij heeft bereikt door vaak met de Democraten mee te stemmen tegen de regering-Bush. Twee jaar geleden zette hij zich in voor een verbod om krijgsgevangenen te martelen, ondanks de dreiging van een presidentieel veto.

Daarentegen is hij een groot voorstander van het recente besluit van Bush om extra manschappen naar Irak te sturen in een nieuwe poging een eind te maken aan de burgeroorlog in dat land. (AP, AFP, Reuters)