Lenins Museum

lenin.jpgDe weg naar dit museum zal nooit met onkruid overwoekerd raken, koerde bij mijn vorige bezoek een suppooste. Ach, dat prachtige Leninmuseum in Oeljanovsk, geboortestad van Lenin! Een anoniem wit monster van graniet, marmer en beton, geopend door partijleider Breznjev rond 1970. Het huisje waar Lenin opgroeide, ligt ineen geklemd tussen hoge muren van wit graniet. Een prachtig bedevaartsoord.

Het rode Oeljanovsk zorgt nog altijd goed voor zijn Leninmuseum, alleen de bezoekers blijven weg. Het is werkelijk hartverscheurend, al die gezette dames die verlaten tussen de vitrines rondzwerven in de hoop een bezoeker te vangen en uit te leggen wie Lenin was. Hebben ze eenmaal beet, dan riedelt die hele tekst er weer uit, die tekst waar ze ooit als jong meisje op moesten studeren.

Ik liet me grijpen, uit liefde en medelijden. En ze lieten mij als dank veel moois zien.

 

 

Zoals dit. Op het eerste gezicht een brok gloeiende steenkool, maar druk de knop in en we zien hoe de revolutie zich als de vogelpest over het arme Rusland verspreidt.

Dan is er de kapel van Lenin, waar scholen van Oeljanovsk nog altijd oorkondes en gouden medailles uitdelen en bruidsparen elkaar het jawoord geven. En dit fraaie kunstwerk. Zelf heb ik een grote collectie ansichtkaartjes van dames die uit een bepaalde hoek bekeken geheel naakt blijken te zijn, Zo werkt ook dit: links is het Marx, die in Lenin verandert en dan in Engels. En dan zijn er nog kristallen vazen, mammoettanden, tapijten …

    • Coen van Zwol