Krokodil

Op expeditie in de buurt van de Haagse Markt fiets ik regelmatig langs Afrikaanse winkels. Ondanks de doordringende geur die ik als onbereisde westerling moeilijk kan benoemen (een mengeling van gedroogde vis en overrijpe bananen?) en maar matig kan waarderen, loop ik er toch altijd naar binnen. En omdat ik het zo lullig vind om niks te kopen, schaf ik dan iets aan waarvan ik geen idee heb hoe het heet, hoe ik het moet klaarmaken en of het überhaupt eetbaar is (ben ik de enige die weleens een verzorgende haarcrème met kokossmaak op brood heeft gesmeerd?). Je begrijpt dat ik het totaal niet vervelend vond dat uitgeverij Scriptum mij het boek De Afrikaanse keuken van Marie Louise stuurde.

Marie Louise Borremans is een struise Congolese dame uit de provincie Katanga, sinds 14 jaar uitbaatster van het Brusselse restaurant Les Jardins de Bagatelle. In haar boek neemt ze de lezer mee langs ‘de geuren van haar kindertijd, ochtendlijke dauwparels op de bladeren, papajabomen met grote, vlezige zwart-gele vruchten, rijpe mango’s, kip met moambe, kookbananen, geurige curry, gember en verrukkelijke kruiden (...)’. En dat doet ze op tamelijk onsamenhangende maar sympathieke wijze. Soms is ze uiterst gedetailleerd (altijd handig om te weten hoe je maniok moet aanplanten) en soms behoorlijk vaag (ik heb nu nog steeds geen idee welke peper ik waarvoor moet gebruiken). Het is leuk om te lezen hoe een Congolese maaltijd verloopt en nog leuker om de prachtige Afrikaanse groentenamen uit te spreken: lenga lenga (folonbladeren), saka saka (fijngestampte maniokbladeren), nia nia (aubergine), chouchou (chayote). Een paar verduidelijkende afbeeldingen waren in dit hoofdstuk trouwens welkom geweest.

Hoe dan ook, De Afrikaanse keuken van Marie Louise is een vrolijk boek. Die kip met moambe, een dikke saus van gekookte palmnoten, zie ik nog niet helemaal zitten, maar zodra ik een keer krokodillensteaks tegenkom ga ik onderstaand recept uitproberen.

Voor 4 personen:

1 chayote (Afrikaanse en tropische winkels)

2 eetlepels arachideolie

1 grote ui, grof gesneden

1 wortel, in plakjes

1 prei, in plakjes

4 tomaten, ontveld en ontpit

een snuf chilipeper

2 kruidnagels

½ teentje knoflook, fijngehakt

1 mespuntje korianderpoeder

4 krokodillensteaks

sap van 1 citroen

Snijd de chayote doormidden, verwijder het hart, spoel hem schoon en snijd hem in blokjes. Verhit de olie in een ruime bakpan en fruit hierin de ui, en na enkele minuten ook de wortel, prei en tomaten. Roer er de chilipeper, kruidnagels, knoflook, koriander en zout naar smaak door, samen met 250 ml water. Leg eerste de krokodillensteaks en daarop de blokjes chayote in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat afgedekt tien minuten stoven. De chayote mag niet helemaal zacht worden. Maak op smaak met zout en citroensap.

Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil