Kampioenschap voor de vermoorde ex-voorzitter

Twee weken geleden werd de oud-voorzitter van amateurvoetbalclub Türkiyemspor in Amsterdam geliquideerd. De spelers zijn nog altijd verbijsterd. „Ik houd mezelf voor dat hij even met vakantie is.”

In de bestuurskamer van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor hangt een T-shirt op een hanger aan een haakje. ‘Allah Rammet Eylesin’ staat er in zwierige letters gedrukt onder een foto van een kale man met indringende blik en een ringbaardje: ‘Moge Allah je in vrede laten rusten’.

De ontwerper van het T-shirt is Atam Koroglu, de 27-jarige keeper van Türkiyemspor. Hij legde het kledingstuk afgelopen maandag op een bankje in de kamer van de fysiotherapeut. Zonder iets te zeggen, terwijl zijn ploeggenoten om hem heen gingen staan. „Zo hebben ze daar een tijdje zwijgend naar de bank gestaard”, vertelt assistent-trainer Cengiz Dogan. „Om samen – maar toch ieder voor zich – hun verdriet te verwerken.”

Bijna twee weken na de moord op Nedim Imaç, de ex-voorzitter van Türkiyemspor, hangt er nog altijd een beklemmende sfeer op Sportpark Spieringhorn in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. De vlag hangt niet meer halfstok, maar de voetballers en trainers lopen met zachte tred over het terrein.

„Het blijft onwerkelijk”, vertelt Yücel Gündogdu (31), de aanvoerder van het eerste elftal. Een dag voor de moord zaten Imaç en hij nog aan dezelfde tafel tijdens een etentje met de selectie. „Imaç was een tijdje uit beeld geweest omdat zijn moeder in Turkije op sterven lag. Maar die avond was hij weer helemaal van de partij.”

Toen de middenvelder eerder deze week het trainingscomplex opliep dwaalden zijn gedachten automatisch af naar het etentje. „Ik hield mezelf voor dat hij gewoon even met vakantie is.”

Sinds de liquidatie is de pers niet echt welkom op Sportpark Spieringhorn. De kantinejuffrouw verzoekt de verslaggeefster dringend het terrein te verlaten. „Jullie zijn allemaal leugenaars”, roept ze vanuit de deuropening. Volgens assistent-trainer Dogan is haar reactie een logisch gevolg van alle „indianenverhalen” die de ronde doen sinds de moord op Imaç. „Neem het artikel in de Telegraaf van een week geleden”, zegt hij. ‘Nedim Imaç gaf opdracht bomaanslag’ luidde de kop. Toen onze kantinejuffrouw dat las, ontstak zij in grote woede. ‘Die man is nog nooit met justitie in aanraking geweest’, riep zij. ‘En nu blijkt dat hij de auto van een heroïnehandelaar wilde opblazen? Onzin!”

Volgens Martin van den Heuvel (73), die de afgelopen weken als waarnemend voorzitter het woord voerde namens de club, zijn Turken emotionele mensen. „Discussies kunnen hier hoog oplopen. Maar een dag later zit men weer als vrienden tegenover elkaar aan tafel.”

Wie er achter de moord op de ex-voorzitter van Türkiyemspor zit is nog onduidelijk. Maar zeker is dat de club door zijn dood in grote financiële moeilijkheden is geraakt. Sinds de zakenman eind jaren tachtig instemde met het verzoek de toen nog onbekende amateurclub te sponsoren, maakte hij veel geld over naar de clubkas. „Hoeveel precies weet ik niet”, zegt Dogan. „Maar er waren seizoenen dat hij 100.000 euro doneerde.” Onder leiding van Imaç, die 40 werd, groeide Türkiyemspor de afgelopen jaren uit tot een stabiele hoofdklasser bij de zondagamateurs. De club werd in 2003 en 2006 algeheel kampioen van de zaterdag- en zondagamateurs. Even werd zelfs gedacht aan een overstap naar het profvoetbal in de eerste divisie.

Het in de media geschetste beeld van een patserige zakenman die bulkte van het geld en mogelijk slachtoffer is geworden van een afrekening in ‘het milieu’ is volgens de assistent-trainer bezijden de waarheid. „Imaç is vier keer in zijn leven failliet verklaard. Er waren tijden dat hij geld bij familieleden leende om het voortbestaan van de club te garanderen. Pas sinds twee seizoenen had hij zijn zaakjes financieel op orde.”

Tijdens het etentje op de avond voor zijn dood beloofde de ex-voorzitter zijn tafelgenoten dat hij het ‘schuldprobleem’ zou oplossen. Daarmee doelde Imaç op de naheffing van 1,3 miljoen euro die de belastingdienst zijn geesteskind anderhalve maand geleden oplegde omdat er de afgelopen vijf jaar te weinig loonbelasting zou zijn afgedragen.

Dogan: „Imaç betwistte de juistheid van dat bedrag. Maar hij had een handvol sponsors bereid gevonden de schuld op zich te nemen. De spelers waren zichtbaar opgelucht.”

Twee weken later ziet de toekomst van Türkiyemspor er heel wat minder rooskleurig uit. Een deel van de sponsors heeft zich teruggetrokken – bang dat het politieonderzoek uitwijst dat de club gefinancierd werd door drugsgeld – en een ander deel houdt zich angstvallig stil. Dat deed het clubbestuur vorige week besluiten om de rest van het seizoen geen reiskostenvergoeding aan de spelers meer te betalen. Waarnemend voorzitter Van den Heuvel: „Tot nu toe hebben slechts vier van de spelers zich afgemeld: twee omdat ze het emotioneel niet konden opbrengen, twee omdat ze van buiten Amsterdam komen. Onze jongens zijn geen broodvoetballers.”

Zondag speelt Türkiyemspor voor het eerst sinds de liquidatie weer een wedstrijd. De nummer twee van de hoofdklasse A op zondag moet aantreden tegen de nummer één, Argon. Argon heeft één wedstrijd meer gespeeld, maar staat op negen punten voorsprong. „Als we verliezen, kunnen we het kampioenschap op onze buik schrijven”, zucht Yücel Gündogdu. De aanvoerder van Türkiyemspor dicht zijn ploeg ondanks alle rampspoed goede kansen toe. De spelers zijn volgens hem „supergemotiveerd” om de wens van hun ex-voorzitter te vervullen: opnieuw kampioen worden.

    • Danielle Pinedo