Hoe de kerk van Rome al het kwaad toedekt

Deliver us from Evil Regie: Amy Berg. In: Tuschinski, Amsterdam; Lux, Nijmegen. ***-- scene uit de documentaire Deliver Us From Evil (2006) FOTO: RCV

Deliver us from Evil Regie: Amy Berg. In: Tuschinski, Amsterdam; Lux, Nijmegen. ***

De documentaire Deliver us from Evil van Amy Berg volgt het spoor van vernieling dat de vriendelijk ogende ex-priester Oliver O’Grady achterliet in zijn parochies. Van de jaren zeventig tot begin negentig vergreep hij zich daar aan de kinderen van zijn parochianen.

In een reeks zeer terzake aandoende interviews worden dader, slachtoffers en hun ouders gehoord. Aangezien de katholieke kerk niet wilde meewerken, gebruikt Berg video-opnamen van verhoren van verantwoordelijke bisschoppen en kardinaal Mahony van Los Angeles.

De mentaliteit van de gewone gelovigen vormt de onderstroom van de film, dat is misschien nog wel interessanter dan de beschuldigende hoofdlijn: de katholieke kerk offert de misbruikte kinderen op aan haar eigen bella figura en aan de machtshonger van prelaten als Mahony.

    • Bas Blokker