Groot-Brittannie

Face of Fashion Zelfs de kunstwereld doet mee aan de Britse obsessie met celebrities. Eerst werd er verontwaardigd gereageerd op de Kylie expositie van het V&A museum in Londen, nu brengt de National Portrait Gallery de meest indringende foto’s van moderne modefotografen. Modebladliefhebbers zullen de meeste shots, zoals Kate Moss die thuis gefotografeerd werd voor Vogue, wel herkennen. De in een andere context gepresenteerde modefoto’s leveren dramatische beelden op. De persoonlijkheid van de geportretteerde tijdens de shoot, de intieme communicatie tussen fotograaf en onderwerp; het komt allemaal aan bod. Net als in kunst.

T/m 28 mei, Face of Fashion, National Portrait Gallery, Londen WC2, ma t/m zo 10:00u t/m 18:00u, do en vrij t/m 21:00u, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk

Rollend balletjeHet Barbican, kunstcentrum van Europese allure, viert haar 25ste verjaardag deze maand. Het net verbouwde centrum in de city van Londen, hartje businesswereld, heeft gedurende het jaar 25 evenementen georganiseerd met festivals en co-producties. Zo heeft in de Curve galerie Jippe Hein voor een dynamische installatie gezorgd. De Deen vindt dat kunst niet bestaat zonder bezoeker. Distance is een rollercoaster met ballen die door bezoekers geactiveerd moet worden. Hein hoopt op meer betrokkenheid tussen kunstwerk en bezoekers.

T/m 29 april, Distance, The Curve, Barbican Art Gallery, Silk Street, EC2, 0044845 120 7550 & www.barbican.org.uk

En verderT/m 17 maart, The Painting Show - Slipping Abstraction, Warwick Arts Centre, Mead Gallery, Coventry, 004424 7652 4524 & www.warwickartscentre.co.uk In Londen: T/m 17 maart, The Seagull, Royal Court Theatre, Sloane Square SW1, 0044 7565 5000 & www.royalcourttheatre.com;