Goede boeken, inderdaad. Maar wat is het béste boek?

Hier is de shortlist voor Het beste boek van Nederland.

De verkiezing sluit morgenochtend om 9.00 uur – volgende week zondag wordt de uitslag bekendgemaakt.

Wat is het beste Nederlandstalige boek? Lastige vraag. Maar voor het antwoord hoef je niet thuis de boekenkast door te spitten. Kies uit een van deze tien boeken. Geen vrouwelijke auteurs. Geen Belgische ook. Negen romans, één verhalenbundel. Negen klassiekers, één outsider. Twee keer Willem Frederik Hermans.

In samenwerking met de NPS-televisie houdt NRC Handelsblad een verkiezing van het beste boek – die bijna op haar einde loopt. Vanavond nog snel even een paar duizend pagina’s lezen lukt niet meer, toch moet voor morgenochtend om negen uur gestemd zijn.

Na de eerste ronde, waarin uit een enorme lijst van 250 titels kon worden gekozen, bleef een shortlist van tien boeken over. Die boeken staan hier op de pagina’s.

Om lezers te helpen zijn speciale boekenambassadeurs aangezocht, die op de Achterpagina van NRC Handelsblad de afgelopen maand de boeken van hun keuze hebben verdedigd. Uit hun bijdragen zijn hier fragmenten opgenomen. Het aanbevelingsstuk voor Het huis van de moskee van Kader Abdolah (ambassadeur: oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven) verschijnt pas vanavond in NRC Handelsblad en kon dus niet worden opgenomen.

De einduitslag wordt bekendgemaakt tijdens de uitzending van het tv-programma De Avond van het Boek op zondag 11 maart, rond 21.30 uur.

Stemmen kan tot negen uur morgenochtend op www.hetbesteboek.nl