Geen bedelaars in Peking tijdens Spelen

Peking wil zich dit jaar ontdoen van bedelaars, straatverkopers en illegale reclame. De Chinese hoofdstad wil de omgeving verbeteren voor de Olympische Spelen van 2008, zo meldden lokale media. Met de opknapbeurt van het stadscentrum is ruim 1,55 miljard dollar (1,17 miljard euro) gemoeid.

Het aantal bedelaars in Chinese steden is de afgelopen jaren gestegen door het wankelende sociale zekerheidsstelsel. De explosieve economische groei gaat voorbij aan veel van de 800 miljoen Chinezen die op het platteland wonen.

In januari verklaarde de Chinese regering nog dat bedelen niet uitgebannen kon worden en dat pogingen daartoe konden uitmonden in agressieve benadering door de armen. Maar nu gaat toch een speciaal voor de Olympische Spelen opgerichte dienst samenwerken met politie en de provincies rond de Chinese hoofdstad om bedelaars terug te brengen naar hun oorspronkelijke woonplaats, zo meldde Beijing News.

De ‘facelift’ van Peking gaat later dit jaar van start en richt zich vooral op ouderen, jongeren en gehandicapten. De bedelaars zouden vooral moeten verdwijnen rond tophotels, winkelcentra en toeristische attracties. Eerder werd bekend dat ook prostituees niet welkom zijn tijdens de Zomerspelen.

De Olympische Spelen, die augustus volgend jaar beginnen, zijn in trek bij vrijwilligers. Ruim 350.000 Chinezen hebben zich in de eerste zes maanden van de wervingscampagne aangemeld. Het organisatiecomité heeft becijferd 70.000 mensen nodig te hebben bij de Zomerspelen en nog eens 30.000 bij de Paralympische Spelen, in september.

Daarnaast hoopt de organisatie op 400.000 stadsvrijwilligers die in en rond de Chinese stad worden gepost en meer dan een miljoen zogenaamde sociale vrijwilligers om de Spelen in goede banen te leiden. Daartoe richt de volgende ronde in de wervingscampagne zich op Taiwan, Hong Kong en Macau.