Galerieselectie

Hellen van MeeneFotografe Hellen van Meene staat bekend om haar haarscherpe portretten van kinderen en pubers die gebukt lijken te gaan onder hun onzekerheid. Recentelijk maakte ze een serie over tienermoeders, die met hun dikke buiken of pasgeboren baby’s poseren voor de camera. Voordat Van Meene de uiteindelijke afdruk maakt met haar Rolleiflex, gebruikt ze een Polaroid camera om het aanwezige licht te testen en om de compositie te bepalen. Het zijn intieme, dierbare kiekjes, die niet te koop zijn en haast nooit door de fotografe aan de buitenwereld worden getoond. Bij Van Zoetendaal laat ze nu wel een selectie zien uit de polaroids die ze maakte sinds ze in 1996 haar varrière begon.

Polaroids van Hellen van Meene. T/m 31 maart in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u

Ryan GanderHet komende jaar wil de Britse kunstenaar Ryan Gander zich alleen nog maar richten op onderzoek. Maar voordat hij zich tijdelijk uit de publiciteit terugtrekt, heeft hij een klein offensief aan tentoonstellingen voorbereid. In het Weense museum MUMOK en in het Stedelijk Museum in Amsterdam openen volgende week twee solotentoonstellingen. Die worden komend weekend ingeluid met een derde presentatie bij Annet Gelink Gallery. Gander heeft de galerie in een oranje schijnsel gehuld, afkomstig van lampen die zich onder een bouwzeil bevinden waarmee de tentoonstellingsruimte is afgedekt. Daardoor lijkt het net of er werkzaamheden zijn ter voorbereiding van een volgende expositie. Gallery Cover is een installatie die speelt met het verwachtingspatroon van de toeschouwer.

Installatie van Ryan Gander. 3 maart t/m 7 april in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, zq 13-18u

Sven KronerWitterung, zo luidt de titel van de nieuwe tentoonstelling van Sven Kroner, waarop hij een aantal nieuwe schilderijen laat zien. Het doek met de gelijknamige titel toont een verlaten snelweg met geknakte bomen in de middenberm en een achtergelaten auto in de greppel. Op het wegdek scharrelen enkele herten. Witterung is een term uit de jacht die verwijst naar reukzin. Maar in dit geval lijkt de natuur het weer over te hebben genomen van de mens.

Schilderijen van Sven Kroner. 3 maart t/m 7 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Marijn AkkermansDe monumentale tekeningen van Marijn Akkermans blinken uit in techniek. Hij gebruikt opmerkelijke combinaties voor zijn voorstellingen, bijvoorbeeld door een kinderlijk onschuldig aandoende kleurpotloodtekening naast gitzwarte silhouetten van verf en lak te plaatsen. In die zwarte verf heeft hij dan weer met behulp van keukenpapier prachtige patronen aangebracht.

Tekeningen van Marijn Akkermans. 3 maart t/m 7 april in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Hans WilschutOp de grens van stad en platteland, van het publieke en het private domein, maakt Hans Wilschut zijn foto’s van architectonische omgevingen. Veel van zijn fotowerken ontstaan tijdens de avond en in de nacht, wanneer bouwputten er verlaten bij lijken te liggen, maar de camera toch ziet dat de bouwkranen langzaam hun rondjes draaien. Recentelijk werkte Wilschut in Dubai en Antalya. De foto’s die hij daar maakte worden nu getoond op zijn expositie in MKgalerie.

Foto’s van Hans Wilschut. T/m 25 maart in MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

En verderSchilderijen van David Powell t/m 17 maart in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; schilderijen van Marly Hendricks t/m 28 maart in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam; sculpturen van Lucy Wood t/m 10 maart in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; sculpturen en schilderijen van Peer Veneman t/m 24 maart in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; schilderijen van Dieter Mammel t/m 11 maart in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag