Frankrijk

Sargent/Sorolla De schilders John Singer Sargent (1856-1925) en Joaquin Sorolla (1863-1923) zijn de sterren op de expositie Peintres de la lumière in het Petit Palais. Het resultaat: een grandioze expositie waarbij licht, kleur en schoonheid bij beiden de hoofdrol spelen. Halverwege traditie en avant-garde, ze experimenteerden beiden, ieder op een eigen manier, met stijlen (impressionisme, fauvisme en expressionisme) en lichteffecten. De twee ‘broers door het licht’ waren exacte tijdgenoten, maar verschillend van cultuur en opleiding. De een, een Amerikaan met een Europese cultuur, de ander Spanjaard uit een eenvoudig milieu. Beiden genoten tijdens hun leven faam in binnen- en buitenland en ontpopten zich als de belangrijkste societyschilders van hun tijd. Beiden raakten vanaf de jaren 1910 in de vergetelheid. Een verrassende herontdekking.

T/m 13 mei in het Petit Palais, Avenue Winston Churchill, Parijs, dag beh ma 10-18u, www.petitpalais.fr

Grand Céleste Je waant je in de huiskamer van een bohémien familie die de stoelen opzij heeft geschoven om te feesten. Het spektakel Drôle de monde (een getikte wereld) door het Cirque Céleste lijkt in niets op een klassiek circus weg en speelt zich af op een piste van 6 meter doorsnede. Het spektakel werd verzonnen door de musicus Ben Boyse wiens ‘bluesy’ orkestje de surréalistische, poëtische en humoristische ‘stunts’ begeleid: een muzikale zaag voor een verliefd equilibristen paartje en een cha-cha-cha voor een stoffen beklimster. Hoewel niemand een rode neus draagt, hangt iedereen de clown uit in het Grand Céleste.

T/m 11 mrt à la porte des Lilas, Parijs 20e, www.grandceleste.com, 0033-153199913.

En verderLes Ephémères, het laatste spektakel van het Théâtre du Soleil van Ariane Mnouchkine v.o.t. in de Cartoucherie-théâtre du Soleil, 0033-143 742408.