FILM

FILM Das Leben der AnderenDé Duitse hit van het afgelopen jaar is de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debutant Florian Henckel von Donnersmarck gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen. Met veel aandacht voor historische anekdotiek, geursporen in weckflessen, Trabantjes en grauwe interieurs. De doorgewinterde Stasi-informant Gerd Wiesler (een fenomenale Ulrich Mühe) is verliefd op de labiele actrice Christa-Maria Sieland. Ook Wieslers baas, Cultuurminister Bruno Hempf heeft een oogje op de toneelspeelster. Hij ziet er geen been in om haar minnaar en de overmatig loyale theatermaker Georg Dreyman (Sebastian Koch) onder surveillance te plaatsen om hem zo uit te schakelen. Zo ontstaat een betekenisvol spel over liefde, verraad, moraal en andere grote dingen van het leven. Das Leben der Anderen paart grote ambities aan groot vakmanschap. De film weet precies wat-ie moet doen om te werken. Regie: Florian Henckel von Donnersmarck. Met: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme. In: 22 bioscopen. Das Leben der Anderen scene uit de film Das Leben der Anderen (2006) FOTO: Cinemien Sebastian Koch Cinemien

Das Leben der AnderenDé Duitse hit van het afgelopen jaar is de visie van een Wessi op het nabije verleden van Oost-Duitsland. Debutant Florian Henckel von Donnersmarck gebruikt de Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, als decor voor een ingewikkeld liefdesdrama met vier hoofdpersonen. Met veel aandacht voor historische anekdotiek, geursporen in weckflessen, Trabantjes en grauwe interieurs. De doorgewinterde Stasi-informant Gerd Wiesler (een fenomenale Ulrich Mühe) is verliefd op de labiele actrice Christa-Maria Sieland. Ook Wieslers baas, Cultuurminister Bruno Hempf heeft een oogje op de toneelspeelster. Hij ziet er geen been in om haar minnaar en de overmatig loyale theatermaker Georg Dreyman (Sebastian Koch) onder surveillance te plaatsen om hem zo uit te schakelen. Zo ontstaat een betekenisvol spel over liefde, verraad, moraal en andere grote dingen van het leven. Das Leben der Anderen paart grote ambities aan groot vakmanschap. De film weet precies wat-ie moet doen om te werken.

Regie: Florian Henckel von Donnersmarck. Met: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme. In: 22 bioscopen.