Europees boek over geschiedenis Europa

EU-voorzitter Duitsland wil een uniform Europees geschiedenisboek laten maken door historici uit diverse EU-landen. Vandaag en morgen vergaderen de ministers van Onderwijs van de Europese lidstaten in het Duitse Heidelberg onder meer over dit onderwerp. De Nederlandse minister Ronald Plasterk is hierbij niet aanwezig.

Het voornaamste doel van een geschiedenisboek is het versterken van de Europese identiteit. Wat voor boek het precies moet worden, is nog niet duidelijk. Het is nog niet meer dan een idee, aldus een woordvoerder van de Duitse regering.

Het idee is niet nieuw: zo kwam in 1992 onder auspiciën van de Europese Commissie het boek Geschiedenis van Europa uit. Vorig jaar presenteerden Duitsland en Frankrijk al een bilateraal geschiedenisleerboek: Histoire/Geschichte. Over enkele onderwerpen in dit boek zijn de deelnemende historici uit beide landen niet tot overeenstemming gekomen.

Dat belooft niet veel goeds, zegt Peter Wester van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting Nederland. „De onderwijssystemen van de diverse lidstaten zijn te verschillend. In Nederland hebben we net een nieuw eindexamenprogramma. Het is al lastig om de canon van Frits van Oostrom daar in te passen, laat staan een Europees boek.”

Minister Plasterk heeft nog niet officieel kennis genomen van de Duitse plannen. Wel benadrukt zijn woordvoerster, dat het niet de bedoeling is dat Nederland een Europees geschiedenisboek als blauwdruk invoert op scholen.