Duitsland

Pathos van Max KlingerEen aan hem gewijde expositie begint in Leipzig: de schilder, graficus en beeldhouwer Max Klinger kwam daar 150 jaar geleden ter wereld. Met zijn heel persoonlijke symbolisme overschreed Klinger bestaande grenzen. Hij zorgde voor een schandaal met het schilderij van een poedelnaakte Christus, hij idealiseerde en fantaseerde, en van Beethoven maakte hij een grimmige componistengod in marmer. In zijn kunst gaat het om de pathos van het leven en vaak ook om de dood. Steeds toont hij nachtmerries. Dat inspireerde, na hem, de surrealisten.

T/m 30 mei in het Museum der Bildenden Künste, Katharinenstr. 10, Leipzig. Di en do-zo 10-18u, wo 12-20u. Info: 0049-341216990 en www.mdbk.de.

Kurt Weill en de dans Het Kurt Weill Fest in Dessau staat dit jaar in het teken van de moderne dans. Daar liet de door zijn samenwerking met Bertolt Brecht beroemd geworden componist zich sterk door inspireren. Zo is de Matrosen-song uit de Dreigroschenoper een dansbare tango, de Bilbao-song een pure foxtrot en Surabaya-Johnny een echte blues. Tijdens meer dan 35 evenementen kan de festivalganger een onbekende en tegelijkertijd populaire Kurt Weill ontmoeten. Het festijn wordt geopend met een Tango-paleis en er is ook een ballet: de Rambert Dance Company uit Londen danst Antony Tudors Judgment of Paris met muziek uit de Dreigroschenoper. Een wereldpremière is Weills volksopera Down in the Valley.

Op diverse locaties in Dessau. Inl 0049-1805564564 en www.kurt-weill.de.

En verderLubitsch aus Berlin, stomme-film-marathon ter ere van de 60 jaar geleden gestorven regisseur, t/m 27 maart in Kino Babylon, Berlijn: www.babylonberlin.de; Internationale Tanztage, gezelschappen uit 8 landen tonen t/m 11 maart in het Staatstheater van Oldenburg moderne dans: www.staatstheater.de