De lifter achtervolgt het domme stel tot in de hel

The Hitcher. Regie: Dave Meyers. Met: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton. In: 15 bioscopen. *---- scene uit de film The Hitcher (2007) FOTO: RCV Grace Andrews (Sophia Bush) bij bus agent Estridge

The Hitcher. Regie: Dave Meyers. Met: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton. In: 15 bioscopen. *

De engerd in The Hitcher, de remake van de gelijknamige film met Rutger Hauer uit 1986, is Sean Bean, die nog eenduidiger eng oogt dan Rutger Hauer. Hij stapt als lifter in bij een jong stelletje en zal hen vanaf dat moment tot in de hel achtervolgen.

We leren het stel op de gebruikelijke wijze kennen als onbezorgde geliefden die eens lekker met vakantie willen in hun mooie autootje. Onderweg, ’s nachts, in de stromende regen, passeren ze een schim die met pech langs de kant van de weg staat. Ze besluiten niet te stoppen. Is dat al reden genoeg voor de wraakzucht van de doorweekte lifter?

Over de noodzaak van een remake van een film die nog bijna wekelijks wordt uitgemolken op commerciële zenders moeten we maar niet te veel nadenken. Net zomin als over de vele onwaarschijnlijkheden, zoals de alomtegenwoordigheid van de lifter, zijn schijnbaar bovennatuurlijke krachten, de machteloosheid van een compleet politie-escorte of de hardnekkige domheid van de jonge slachtoffers.

    • Bas Blokker