Brandts begint bij cupfighter in zichzelf te geloven

NAC-trainer Ernie Brandts (midden), gisteravond bij het KNVB-bekerduel met PSV. Tweede van links zijn assistent John Karelse. Foto ProShots knvb-bekertoernooi , knvb-beker , seizoen 2006/2007 , 28-02-2007 , breda , mycom stadion , nac - psv 3-0 , ernie brandts is de gevierde man bij nac samen met john karelse. Vernes, Willem

NAC3PSV0

Ruststand 0-0. 48. De Graaf 1-0, 67. Diba 2-0, 70. Salmon 3-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 14.100.

„Ernie Brandts, Ernie Brandts, Ernie Brandts!”, zong de aanhang van NAC massaal na de verrassende bekerzege op PSV. De 51-jarige coach stak op het doorweekte veld zijn armen in de lucht. Het ‘avondje NAC’ was weer terug in Breda. De nederlaag van rivaal Willem II tegen Ajax maakte het feest voor de geel-zwarte aanhang compleet. Tot diep in de nacht werd het bereiken van de halve finale van het KNVB-bekertoernooi gevierd. In de volgende ronde wacht een uitduel tegen AZ. Heel voorzichtig wordt al gedacht aan Europees voetbal. „Het bekertoernooi is voor ons nu wel de kortste weg naar Europa”, stelde Brandts na afloop met een flesje bier in zijn hand.

Het contrast met vorig seizoen kan bijna niet groter. NAC begon de competitie als een formatie die tot een verrassing in staat werd geacht, maar leek in de praktijk onder de trainers Ton Lokhoff en Cees Lok nog het meest op een eilandenrijk. In de play-offs kon de club tegen het FC Volendam van toenmalig trainer Ernie Brandts ternauwernood degradatie voorkomen. Kort daarop werd Brandts zelf aangesteld als hoofdtrainer van de Noad Advendo Combinatie.

De oud-international was tijdens zijn eerste weken in Bredase dienst niet te benijden. Brandts kreeg direct te maken met de grillen van Leonardo en Anouar Diba. De voormalige hoofdcoach van RKSV Nuenen en FC Volendam liet niet met zich sollen en nam voor het oog van de groep disciplinaire maatregelen. „Buiten die twee spelers moest ik ook nog drieëntwintig andere gasten in de gaten houden”, legde Brandts gisteren uit. „Je moet als trainer stelling nemen. De grens aangeven. Ik wilde Leonardo zelf een maand in het tweede laten voetballen. In overleg met technisch directeur Earnest Stewart zijn dat veertien dagen geworden. Natuurlijk maakten die strubbelingen het werken lastig, maar na die maatregelen zijn we wel beter gaan voetballen.”

‘Discipline’ en ‘teamspirit’ zijn sleutelwoorden voor de trainer die in 1978 onder bondscoach Ernst Happel in Argentinië in de WK-finale speelde. Brandts: „Ik ben geen bikkelhard type. Ik heb een enorme hekel aan het geven van boetes, maar soms moet het. Want spelers die voortdurend te laat op een training komen zijn op het veld vaak ook te laat. Van andere spelers komt een bepaalde reactie als je als trainer ingrijpt. Maar we doen ook leuke dingen. We zijn bijvoorbeeld met z’n allen carnaval wezen vieren.”

Brandts heeft het zelfvertrouwen binnen zijn elftal de voorbije maanden zien groeien. Hij was er niet rouwig om dat Leonardo in de winterstop naar Ajax vertrok. Glen Salmon kwam als vervanger over van FC Groningen. De Zuid-Afrikaanse spits zorgt volgens Brandts voor meer balans in het elftal. „Salmon doet precies wat ik van een spits verlang. Hij scoort en laat anderen beter spelen. Als je wilt winnen moet iedereen strijd leveren. In de competitie waren we veel te lief voor PSV. We voetbalden een beetje met ze mee en verloren met 3-0. Daar heb ik de spelers op gewezen. We zijn nu voor de winst gaan spelen. Tegen de koploper uit de eredivisie hadden we weinig te verliezen.”

Al in de eerste minuut nam NAC gisteravond het initiatief tegen het lamlendig spelende PSV. Ronald Koeman riep het onheil over zichzelf af door basisspelers als Phillip Cocu, Timmy Simons en Arouna Koné op de bank te houden. Daarmee liet de trainer van de club uit Eindhoven – al dan niet bewust – blijken het bekertoernooi van ondergeschikt belang te vinden. NAC liet dit seizoen in uitduels tegen FC Groningen en FC Twente al zien dat het toernooi juist iets extra’s losmaakt.

Vlak na rust kwam NAC op een verdiende voorsprong na een zeldzame blunder van PSV-doelman Gomes. De Braziliaan liet de bal na een schot van Patrick Mtiliga los en zag hoe Edwin de Graaf de openingstreffer maakte. De fans raakten in extase. PSV probeerde met het inbrengen van Koné en Cocu de schade te herstellen, maar die opzet mislukte. Enfant terrible Diba besliste in de 67ste minuut het duel door de bal via de zwak spelende Manuel Da Costa binnen te schieten. Salmon bepaalde de eindstand even later op 3-0. Brandts stond juichend langs de lijn, een kwade Koeman betitelde zijn ploeg als een gewillig slachtoffer. „NAC heeft de zege verdiend. Ze speelden om te winnen. Ik moet de ploeg een compliment maken”, zei de coach van PSV.

Brandts nam de complimenten gewillig in ontvangst. Winnen van de club waar hij als speler furore maakte en negen seizoenen als assistent-trainer actief was bezorgde hem een speciaal gevoel. „Het is zeker mooi voor mij om van PSV te winnen”, stelde Brandts.

Bij NAC heeft hij zichzelf verbaasd. „Mensen om me heen zeiden altijd dat ik meer kon dan ik zelf dacht. Ik heb me altijd bescheiden opgesteld. Dat past nu eenmaal bij mij. Maar ik begin nu ook te geloven dat ik het vak in de vingers heb.”

    • Koen Greven