Boukhari schiet AZ in halve finale

AZ lijkt met aanvallend voetbal eindelijk op weg naar eerste prijs.

Het kampioenschap is nagenoeg verkeken, maar de beker is in zicht.

Nourdin Boukhari viert het eerste doelpunt voor AZ. Hij maakte ook het tweede. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Utrecht - AZ Alkmaar Dutch Cup Reklame: Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's Nourdin BOUKHARI celebrates his goal Trefwoorden/Keywords: #02 $66 ±1170059446591 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED / Verhoeven, Eric

De spelers van AZ worden al enkele jaren gerespecteerd vanwege hun aanvallende voetbal. Maar ondanks goede prestaties in binnen en buitenland wist de Alkmaarse ploeg nog geen enkele tastbare prijs te veroveren. Dat zou dit jaar kunnen veranderen. De titel is verkeken en de UEFA Cup misschien te hoog gegrepen. Maar AZ zette gisteravond wél een goede stap richting de beker door FC Utrecht in De Galgenwaard uit te schakelen voor de halve finales.

AZ kwam reeds in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. Twee keer was Nourdin Boukhari, die in de winterstop werd gehuurd van Nantes en in een half jaar een contract moet zien af te dwingen, de doelpuntenmaker. Bij de eerste treffer werd hij op maat de diepte ingestuurd door Demy de Zeeuw. En in de 33ste minuut stelde Shota Arveladze hem in de gelegenheid opnieuw de bal in het net te werken. AZ maakte het zichzelf in de tweede helft nog onnodig moeilijk. Uit een vrije trap van Joos Broerse kon de geheel vrijgelaten Loïc Loval de marge verkleinen tot 2-1. Maar dat was eigenlijk het enige verzet dat Utrecht in de tweede helft nog bood.

Trainer Louis van Gaal had bij AZ nu wel een plek in het basisteam vrijgemaakt voor spelmaker Maarten Martens. Dat had deels ook met het tactische concept te maken. Net als FC Utrecht speelde AZ in een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Martens, die geen opvallende rol vertolkte, was achter de twee spitsen Arveladze en Danny Koevermans de aanvallende middenvelder. Op de vleugels had AZ in Julien Jenner en Boukhari wel zeer aanvallend in gestelde halfspelers.

Tegen Fenerbahçe en Ajax bleef Martens aanvankelijk aan de kant. Van Gaal gaf in die wedstrijden de voorkeur aan een systeem met drie centrumspitsen die in een soort piramide de voorhoede vormden. De Belg Moussa Dembélé hield zijn landgenoot buiten de ploeg. Het verhaal deed de ronde dat Martens tegen Ajax gestraft werd voor zijn lichte kritiek op Van Gaal wegens zijn reservebeurt tegen Fenerbahçe. Maar officieel kreeg Martens van de coach te horen dat hij niet werd ingezet wegens zijn optreden in de Arena. Daar was controlerende middenvelder John Heitinga hem de baas.

Maar in de return speelde Heitinga door allerlei blessures bij Ajax centrale verdediger. Waaruit blijkt dat zelfs Van Gaal, die alles tot in de kleinste details voorbereidt en urenlange wedstrijdbesprekingen pleegt te houden, verrast kan worden. Ondanks zijn open wijze van communiceren met spelers, moet hij ook nog wel eens kritiek incasseren. Zo viel deze week in het magazine Sportweek uit de mond van voormalig AZ-speler Martijn Meerdink een opmerkelijke mening over de vaak bewierookte coach te lezen. De speler, die in de winterstop teleurgesteld naar FC Groningen vertrok, zegt in een interview over zijn voormalige coach: „Een prima trainer hoor, daar niet van. Maar op het menselijke vlak een tikkeltje minder. Je hoeft geen sociaal werker te zijn, maar wel sociaal voelend. Ik had iets meer vertrouwen van hem willen hebben.”

Na een zwak optreden tegen Sparta werd Meerdink dit seizoen na een half uur gewisseld door Van Gaal. Er volgde een onderhoud waarin beiden alle fricties uitpraatten. „Maar in een volgend gesprek zei hij dat ik de komende vier duels op de tribune zou zitten. Dat vond ik nergens op slaan.”

Meerdink had in het voetbalgevecht van gisteravond in De Galgenwaard wellicht nog van betekenis kunnen zijn. Rechtshalf Jenner raakte in de tweede helft geblesseerd en moest worden vervangen door Jeremain Lens. De jonge aanvaller van de AZ-opleiding kon in de tweede helft geen potten breken.

De Alkmaarse ploeg kreeg veel ruimte toen FC Utrecht na de treffer van invaller Loval wanhopig op jacht ging naar de gelijkmaker. Moussa Dembélé, in het veld gekomen voor Danny Koevermans, miste oog-in-oog met Michel Vorm. Hetzelfde gebeurde Arveladze. Utrecht bleef opportunistisch voetballen met veel lange ballen naar de spitsen. Een van hen was oud-Feyenoorder Ali Boussaboun die bij de club uit De Kuip weinig aan spelen toekwam en nu in De Galgenwaard de naar Nancy vertrokken Marc-Antoine Fortuné moet vervangen. De Marokkaan kon zijn voorganger ondanks een paar aardige momenten niet doen vergeten. Zondag treffen FC Utrecht en AZ elkaar weer voor de competitie.

    • Erik Oudshoorn