Bloggende militair in Afghanistan beknot

Nederlandse militairen in Afghanistan plaatsen op hun weblogs ‘missiegevoelige’ informatie die de troepen in gevaar kan brengen. Ze schrijven bijvoorbeeld over precieze locaties van raketinslagen. Dat bevestigt het ministerie van Defensie na onderzoek van deze krant.

Ook worden op internet Afghanen beledigd door Nederlandse militairen. „Die mensen stinken en die kinderen zijn irritant”, schrijft een soldaat. Het ministerie komt in reactie op de uitlatingen van militairen, met een gedragscode voor weblogs. Defensie zegt de inhoud van sommige teksten „niet te kunnen accepteren” en wil „grip krijgen” op de weblogs, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De weblogs zullen „structureel” en „mogelijk dagelijks” worden gescreend door medewerkers van Defensie. Daarbij wordt gekeken of militairen op internet beledigen en of ze informatie doorgeven die geheim dient te blijven.

Militairen zullen tuchtrechtelijk worden gestraft als ze de nieuwe gedragscode schenden, aldus een woordvoerder.

Weblogs: pagina 3

    • Jaus Müller