Belgie

Primitieve diptiekenIn het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is een uiterst bijzondere expositie te zien met ongeveer 35 tweeluiken van de Vlaamse Primitieven. De relatief kleine 15de-eeuwse diptieken, verfijnd en van een verstilde schoonheid, waren ooit bedoeld voor een moderne, meer emotionele devotie. Ze werden gemaakt door meesters als Jan van Eyck, Albrecht Bouts, Rogier van der Weyden, Quinten Massys en Hans Memling en komen uit musea van over de hele wereld. Sommige panelen zijn voor het eerst in eeuwen weer bijeen. De Dolorosa-video uit de Passion-cyclus van de hedendaagse meester Bill Viola completeert de devotie.

Vlaamse Primitieven, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, Antwerpen, 3 mrt t/m 27 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 32387809 en www.kmska.be

KasteelpapierDe titel van de expositie Papier uit oost en west in het mooie kasteeltje d’Ursel tussen Brussel en Antwerpen dekt een dubbele adellijke lading. De ene papiersoort is de unieke verzameling gedecoreerde Chinese muurbespanningen en deurstukken, die na restauratie zijn teruggeplaatst. Het tweede papier betreft de bibliotheek van de hertogen d’Ursel; aan de hand van bewaarde bibliotheekcatalogi werd het – encyclopedisch te noemen – boekenbezit gereconstrueerd. Een wandeling leidt de bezoeker door het kasteelpark tot aan de Schelde.

Papier uit oost en west. Bibliotheek en Chinese interieurdecoratie van de hertogen d’Ursel, Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, Hingene, 4 mrt t/m 22 april, zo 10-17u. Inl 0032 38206011 en www.kasteeldursel.be

En verder De dynastie Wolfers – Meesters in zilver, t/m 9 april, Designmuseum, Gent 0032 92679999, www.designmuseumgent.be; Het verborgen rijk, Chinese en Vlaamse kunst, t/m 6 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be