Banken houden geld in clusterbommenmakers

Nederlandse banken als ING en ABN Amro hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in wapenbedrijven die de omstreden clusterbommen produceren. Dat deden ze ondanks publieke aankondigingen daarmee te stoppen.

Dat stelt de Vlaamse organisatie Netwerk Vlaanderen, dat geldstromen van banken en financiële instellingen naar defensiebedrijven in de hele wereld heeft onderzocht.

In totaal investeerden 68 banken in de zes belangrijkste producenten van clustermunitie (waaronder de deels Nederlandse bedrijven EADS en Thales) en leenden hun geld. In de afgelopen drie jaar bedroeg dit in totaal 10 miljard euro.

Vorige week besloten 46 landen te gaan werken aan een verbod op clustermunitie. De bommen openen zich in de lucht en verspreiden kleinere munitie over een groot oppervlak. Die eisen na een conflict nog veel slachtoffers; 98 procent burgers.

Ook Nederland sloot zich aan bij de zogenoemde Verklaring van Oslo. Het Nederlandse leger heeft clusterbommen, maar gebruikt ze niet meer. Defensie zette ze in 1999 voor het laatst in bij de NAVO-bombardementen op Kosovo.

ING beloofde in maart 2005 dat het geen zaken meer zou doen met bedrijven die betrokken zijn bij de productie van omstreden wapens als clusterbommen en tegen personen gerichte mijnen. ABN Amro besloot in 2002 al geen nieuwe banden meer aan te knopen met bedrijven die clusterbommen produceren. ABN was toen nog aandeelhouder in de Britse Insys Group, die clusterbommen beheerde voor het Britse ministerie van Defensie.

ING liet gisteren weten geen beloften te hebben gebroken. „De huidige contracten zijn afgesloten voordat we beleid hadden op dit gebied. Maar nieuwe investeringen in bedrijven die omstreden wapens produceren hebben we niet gedaan”, zei een woordvoerder.

ABN Amro zei in een reactie zorgvuldig om te gaan met kredietverstrekking in deze sector. „Wij streven er naar geen directe betrokkenheid te hebben bij dergelijke activiteiten”, aldus een woordvoerster. (ANP)