Adviseur van Rice: studie CIA-vluchten kan schadelijk zijn

BRUSSEL. Onderzoeken naar geheime activiteiten van de CIA in Europa kunnen schadelijk zijn voor de samenwerking tussen Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten. Dat heeft John Bellinger, een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren in Brussel gezegd. Onlangs rondde het Europese Parlement een onderzoek af, met als conclusie dat Europese landen de VS hebben geholpen om in het geheim terreurverdachten te transporteren via Europees grondgebied. Sommige verdachten zouden naar niet-Europese landen zijn gebracht waar ze werden gemarteld. Bellinger noemde het rapport van het Europese Parlement ”onevenwichtig, slordig en oneerlijk”. ”Ik denk dat het doorgaan met onderzoeken schadelijk kan zijn voor de samenwerking op inlichtingengebied.”