Aanvallend AZ zegeviert door goals van Boukhari

FC Utrecht1AZ2

Ruststand 0-2. 28. Boukhari 0-1, 33. Boukhari 0-2, 54. Loval 1-2. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 14.500.

Utrecht, 1 maart. - AZ wordt al enkele jaren gerespecteerd vanwege het aanvallende voetbal. Maar ondanks goede prestaties in binnen- en buitenland heeft de ploeg uit Alkmaar nog geen enkele prijs gewonnen. Dat zou dit jaar kunnen veranderen. De landstitel is zo goed als verkeken en de UEFA Cup misschien te hoog gegrepen. Maar AZ zette gisteravond wél een goede stap richting de beker door FC Utrecht uit te schakelen.

AZ kwam al in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. Twee keer was Nourdin Boukhari, die in de winterstop werd gehuurd van Nantes en in een half jaar een contract moet zien af te dwingen, de doelpuntenmaker. Bij de eerste treffer werd hij op maat de diepte ingestuurd door Demy de Zeeuw. En in de 33ste minuut stelde Shota Arveladze hem in de gelegenheid opnieuw te scoren. AZ maakte het zichzelf in de tweede helft nog onnodig moeilijk. Uit een vrije trap van Joos Broerse kon de vrijgelaten Loïc Loval de marge verkleinen tot 2-1.

Trainer Louis van Gaal had bij AZ nu wel een plek in het basisteam vrijgemaakt voor spelmaker Maarten Martens. Dat had deels ook met het tactische concept te maken. Net als FC Utrecht speelde AZ in een 4-4-2-systeem met een ‘ruit’ op het middenveld. Martens, die geen opvallende rol vertolkte, was achter de twee spitsen Arveladze en Danny Koevermans de aanvallende middenvelder. Op de vleugels had AZ in Julien Jenner en Boukhari wel zeer aanvallend ingestelde halfspelers.

Tegen Fenerbahçe en Ajax bleef Martens aanvankelijk aan de kant. Van Gaal gaf in die wedstrijden de voorkeur aan een systeem met drie centrumspitsen die in een soort piramide de voorhoede vormden. De Belg Moussa Dembélé hield zijn landgenoot buiten de ploeg. Het verhaal deed de ronde dat Martens tegen Ajax gestraft werd voor zijn lichte kritiek op Van Gaal wegens zijn reservebeurt tegen Fenerbahçe. Maar officieel kreeg Martens van de coach te horen dat hij niet werd ingezet wegens zijn optreden in de Arena. Daar was controlerende middenvelder John Heitinga hem de baas.

Maar in de return speelde Heitinga door allerlei blessures bij Ajax centrale verdediger. Waaruit blijkt dat zelfs Van Gaal, die alles tot in de kleinste details voorbereidt en urenlange wedstrijdbesprekingen pleegt te houden, verrast kan worden. Ondanks zijn open wijze van communiceren met spelers, moet hij ook nog wel eens kritiek incasseren. Zo viel deze week in het tijdschrift Sportweek uit de mond van voormalig AZ-speler Martijn Meerdink een opmerkelijke mening over de vaak bewierookte coach te lezen. De speler die in de winterstop teleurgesteld naar FC Groningen vertrok, zegt in een interview over zijn voormalige coach: „Een prima trainer hoor, daar niet van. Maar op het menselijke vlak een tikkeltje minder. Je hoeft geen sociaal werker te zijn, maar wel sociaal voelend. Ik had iets meer vertrouwen van hem willen hebben.”

Na een zwak optreden tegen Sparta werd Meerdink dit seizoen na een half uur gewisseld door Van Gaal. Er volgde een onderhoud waarin beiden alle fricties uitpraatten. „Maar in een volgend gesprek zei hij dat ik de komende vier duels op de tribune zou zitten. Dat vond ik nergens op slaan.”

Meerdink had in het voetbalgevecht van gisteravond wellicht nog van betekenis kunnen zijn. Rechtshalf Jenner raakte in de tweede helft geblesseerd en moest worden vervangen door Jeremain Lens. De jonge aanvaller van de AZ-opleiding liet in de tweede weinig bijzonders zien.

De Alkmaarse ploeg kreeg veel ruimte toen FC Utrecht na de treffer van invaller Loval wanhopig op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar Dembélé, in het veld gekomen voor Koevermans, en Arveladze misten de kansen. Utrecht bleef opportunistisch voetballen met veel lange ballen naar de spitsen, maar kwam evenmin tot scoren. Zondag treffen FC Utrecht en AZ elkaar opnieuw, dan voor de competitie.

    • Erik Oudshoorn