Aan de deur wordt niet verkocht

Zou Ad Veenhof al een bijnaam hebben? Beleggers waren altijd zo gretig om zijn voorganger bij Wessanen wegens zijn gebrek aan strategische visie Mac Zonderplan te noemen. Gezien de ontwikkeling van de beurskoers zijn de suggesties voor de huidige topman zo aan te dragen. Ad Geenlof. Ad Eénsof. Ad ga Heentoch.

Veenhof is de man die Wessanen in juli 2003 uit het slop moest trekken. Het voedingsconcern stond er na de zeven winstwaarschuwingen van Zondervan slecht voor. Veenhof, afkomstig van de huishoudelijke apparatendivisie van Philips, zette het mes in de organisatie. Hij stootte dochterondernemingen af en schrapte honderden banen. Maatregelen die snel vruchten afwierpen. Het miljoenenverlies over 2003 werd al in het volgende jaar omgebogen in een winst van ruim 10 miljoen euro. Vorig jaar, zo maakte Veenhof dinsdag bekend, lag die winst op 32 miljoen. De omzet is volgens plan gedaald van 2,4 miljard euro in 2003 naar 1,6 miljard vorig jaar.

Maar nu het eind van zijn vierjarenplan in zicht komt, ontstaan de eerste scheuren in Veenhofs bastion. In navolging van zijn voorganger kwam ook hij vorig jaar met twee winstwaarschuwingen vanwege achterblijvende winstgroei bij zowel de Europese als Amerikaanse groothandel van Wessanen. Ook dit jaar zal de dochter in de VS haar doelstelling niet te halen.

Gevoegd bij de koersontwikkeling van het aandeel – sinds vorig jaar loopt die ver achter op de index van middelgrote bedrijven – biedt Wessanen inspiratie voor overname- en opsplitsscenario’s.

Geen verrassende onthulling van Veenhof dus dat hij geregeld wordt benaderd door investeerders die zijn bedrijf van de beurs willen halen of die onderdelen willen opkopen. Tot nog toe heeft Veenhof steeds alle partijen duidelijk en resoluut de deur gewezen want „we hebben niets in de aanbieding.”

Dat kan nog een interessant robbertje vechten worden de komende maanden. Het was immers Veenhof die twee jaar geleden persoonlijk de poort voor opkopers wagenwijd openzette. Op een bewogen aandeelhoudersvergadering in april 2005, dreigde de bestuursvoorzitter met aftreden als de vergadering niet zou instemmen met het opheffen van Wessanens aloude beschermingswal – een klassiek administratiekantoor. Met hetzelfde dreigement drukte Veenhof een nieuwe statutenregel door die een houder van 30 procent (of meer) van de aandelen verplicht een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

Als voormalige stofzuigerverkoper zou Veenhof toch moeten weten dat koopmannen die op de drempel staan opdringerig kunnen zijn.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen