7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

De Zevende Hemel

Zuiderkerkstraat 7, GroningenTelefoon (050) 314 51 41Keuken open 17.30–21.00u., do-za tot 21.30u., zo-ma gesloten biologisch

Als je voor de deur staat, heb je de neiging door te lopen, maar zodra je binnen bent, valt er een deken van warmte en gezelligheid over je heen. Dit is een plekje voor die koude lange winteravonden. De chef-kok oriënteert zich op zowel de Franse als Italiaanse keuken en houdt hierbij rekening met de vegetariërs en zelfs de veganisten onder ons. De resultaten worden genuttigd onder het genot van diverse kwaliteitswijnen en live pianomuziek.

uitstekend | We hebben een verrassingsmenu van 4 gangen gekozen om ons eens lekker te laten verwennen. Mijn vriendin is vegetarisch, dus waren we benieuwd of dat zou lukken. De bediening was zeer vriendelijk en het pianospel was heel mooi. (12-02-2007 T. R. te Groningen)

uitstekend | Twee weken geleden weer eens lekker met mijn vriendje bij de Zevende Hemel gegeten. Ik vind het nog steeds een geweldige avond uit. Het eten is erg lekker (vegetarisch!) en de live muziek maakt het compleet. Kortom: een feestje. (28-12-2006 J. B. te Groningen)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 DANS

Vivaldi's Nightmare ICE - Thierry Smits, Compagnie Thor

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 20.30u. Inl: www.lantaren-venster.nl

De Belgische choreograaf Thierry Smits maakt dit jaar een reeks van vier creaties, geïnspireerd op De vier jaargetijden van Vivaldi. Uiteindelijk zullen ze samen één avondvullende voorstelling vormen. De seizoenen worden in verband gebracht met verschillende lichaamstoestanden. Ice is de eerste van de vier creaties. Het thema van de winter is hier een aanleiding om ziekelijkheid te onderzoeken, via een opvolging van performanceaktes uitgevoerd door vier solitaire vertolkers die soms geluid, beeld of beweging produceren.

3 SYMPOSIUM

Het verhaal zonder einde

Utrecht: Domplein 3. Tijd: 19.00u. Entree: gratis. Inl: www.slau.nl

Hoe staat het verhalengenre er voor in Spanje en Nederland? Wat zijn de moderne mechanismen van het korte verhaal, welke plek heeft het nu en in de toekomst in de uitgeverswereld? Vijf grote verhalenschrijvers komen vanavond bij elkaar om over deze en andere thema’s te debatteren. Deelnemers: Cristina Fernández Cubas, Germán Gullón, Berta Marsé, José María Merino, Juan Pedro Aparicio, Manon Uphoff. Gespreksleider: prof. Germán Gullón. Organisatie: Instituto Cervantes i.s.m. SLAU, Uitgeverij Signature, UvA, Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas.

4 JAZZFESTIVAL

Utrecht Jazz Fest 2007

Utrecht: In Tivoli, SJU Jazzpodium en Vredenburg. Van 1 t/m 3 maart. Soweto Kinch: Tivoli, 20.00u, 15 euro. Inl: www.utrechtjazzfest.nl

Het programma van Utrecht Jazz Fest, voorheen SJU Jazz Festival, bestrijkt een breed aantal stijlen, grofweg van swing tot hiphop. Het festival gaat van start met een optreden van jazzsaxofonist Soweto Kinch (GB). Kinch mengt postbop jazz met hiphop, en doet dat op een volstrekt overtuigende manier. Line-up: Soweto Kinch (tenorsax, raps); Troy Miller (drums); Neil Charles (bas); Emmanuel Temowo (gitaar); Abram Wilson (trompet).

5 WERELDMUZIEK

Fanfare Ciocarlia

Den Haag: Paard van Troje. Tijd: 20.30u. Entree: 17,50. Inl: www.fanfare-ciocarlia.com; www.paard.nl

Het twaalfkoppige Fanfare Ciocarlia is afkomstig uit Zece Prajini in het oosten van Roemenië; een dorp met slechts vierhonderd inwoners. Fanfare Ciocarlia leverde een grote bijdrage aan de muzikale score voor de film Gegen die wand en is ook in de film Borat te horen met het nummer ‘Born to be Wild’. Na het optreden is er een ‘Balkan-beats-dance night’. Dj Gadjo Safri, zorgt vanaf 23.00 uur voor de beste dance-beats uit de Balkan.

6 KLIMAATDEBAT

Stad en Ommezee?

Groningen: Academiegebouw. Aanvang: 20.00u. Inl: 050-3144588.

Vanavond organiseren het Studenten Milieu Overleg Groningen (SMOG) en Milieudefensie Groningen een debat over klimaatverandering. Dit debat zal een inhoudelijk en een politiek gedeelte hebben. Voor de pauze zullen Hans Labohm (klimaatscepticus, Instituut Clingendael) en Harro Meijer (hoogleraar isotopenfyscia) de degens kruisen over de menselijke invloed op klimaatverandering. Na de pauze volgt een debat tussen politici van onder andere de PvdA, GroenLinks, SP, CDA en VVD over wat de provincie kan doen om klimaatverandering te voorkomen.

7 THEATER

De week van... Tristero

Amsterdam: De Brakke Grond. Tot en met 3 mrt, aanvang steeds 20.30u. Inl: www.brakkegrond.nl

Het Brusselse theatergezelschap Tristero is te gast in de Brakke Grond. Vanavond en morgen: Abigail’s Party van Mike Leigh, een pittig stukje sociale satire van Mike Leigh over de kommer en kwel van kleinsteeds Engeland. Decor is een seventies-flat die in al zijn lulligheid zo grandioos geslaagd is dat het bijna akelig wordt. Zaterdag: de nieuwe productie Face to the Wall, naar een tekst van de Britse toneelauteur Martin Crimp.