6 een boek uit 1984

6 een boek uit 1984 Douwe Draaisma J. Bernlef: Hersenschimmen 188 blz, € 12,50 ‘Het kunststuk van Bernlef is dat hij zijn lezers dwingt zich te identificeren met iemand die zelf zijn identiteit juist verliest. Hij doet dat trouwens niet door herinneringen simpelweg te laten verdwijnen. Met veel van de herinneringen van de hoofdpersoon gebeurt iets veel ergers: ze komen met zoveel scherpte naar voren dat hij ze niet meer herkent als herinneringen. In de menigte van lezers zal ik niet de enige zijn die de laatste paar pagina’s niet kan lezen. Het is een wonder dat ze geschreven zijn. Hoe vertel je hoe het is om niet meer te kunnen vertellen? Hersenschimmen is een onmogelijk boek. En toch is het geschreven.’ hoogleraar geschiedenis van de psychologie

J. Bernlef: Hersenschimmen

188 blz, € 12,50

‘Het kunststuk van Bernlef is dat hij zijn lezers dwingt zich te identificeren met iemand die zelf zijn identiteit juist verliest. Hij doet dat trouwens niet door herinneringen simpelweg te laten verdwijnen. Met veel van de herinneringen van de hoofdpersoon gebeurt iets veel ergers: ze komen met zoveel scherpte naar voren dat hij ze niet meer herkent als herinneringen. In de menigte van lezers zal ik niet de enige zijn die de laatste paar pagina’s niet kan lezen. Het is een wonder dat ze geschreven zijn. Hoe vertel je hoe het is om niet meer te kunnen vertellen? Hersenschimmen is een onmogelijk boek. En toch is het geschreven.’

hoogleraar geschiedenis van de psychologie

    • Douwe Draaisma