‘38 geheime gevangenen van CIA zijn verdwenen’

Zeker zestien en mogelijk 38 mensen die zouden zijn vastgehouden in de geheime gevangenissen van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA, zijn verdwenen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren gepubliceerd rapport. De organisatie vraagt de Amerikaanse president Bush om opheldering.

Bush zei in september dat veertien gevangenen uit de zogenaamde ‘black sites’ waren overgebracht naar de gevangenis op Guantánamo Bay, en dat er „nu geen mensen meer in het CIA-systeem zitten”. Maar volgens HRW is van 38 voormalige gevangenen onduidelijk waar ze zijn gebleven.

In het rapport van HRW staan ook beschuldigingen van martelingen, bij monde van de Palestijn Marwan Jabour. Hij werd twee jaar vastgehouden in het systeem van geheime gevangenissen van de CIA. Maar nu is Jabour weer op vrije voeten en heeft hij zijn verhaal verteld aan The Washington Post en Human Rights Watch.

Jabour werd in mei 2004 in de Pakistaanse stad Lahore opgepakt – hij vermoedt door agenten van de Pakistaanse inlichtingendienst. Vandaar werd hij overgebracht naar een villa in de hoofdstad Islamabad, waarin cellen waren gemaakt. De villa werd gezamenlijk gebruikt door de CIA en de Pakistaanse inlichtingendienst, aldus Amerikaanse functionarissen tegenover The Washington Post. Vijf weken zou Jabour er blijven – aan een muur geketend. Hij mocht maar een paar uur achter elkaar slapen. Amerikanen ondervroegen hem langdurig, Pakistaanse bewakers kwamen hem ’s nachts een aframmeling geven.

Jabour werd ervan verdacht betalingen verricht te hebben voor het terreurnetwerk Al-Qaeda. Zelf erkent hij dat hij in Pakistan in 2003 hulp gaf aan Al-Qaeda- en Talibaanstrijders die Afghanistan ontvluchtten.

Maar Jabour is nooit in staat van beschuldiging gesteld, laat staan berecht. De Amerikanen brachten hem na vijf weken geblinddoekt over naar een gevangenis ergens in Afghanistan.Vaak werd hem het slapen onmogelijk gemaakt, urenlang werd hij staand aan de muur vast gebonden. In juni werd Jabour vrijgelaten, kort nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof had bepaald dat de Conventies van Genève ook van toepassing zijn op gevangenen als hij.

Lees het rapport van HRW via: www.nrc.nl/wereld