10 een boek uit 2005

Kader Abdolah:Het huis van de moskee

413 blz, € 22,50

‘Dit boek is in de eerste plaats niet een literaire prestatie, maar een morele. Het is een autobiografische reflectie. Zonder zelf een stelling te betrekken, gaat Abdolahs hart duidelijk uit naar de wijsheid van gematigde personen die van de traditie het goede willen behouden en veranderingen hun tijd gunnen. Dat is redelijk. Maar het kan de vorm aannemen van een meegaand opportunisme. De fundamentalist, de balling, de redelijke, allen gaan zij ten onder. Tegen het religieus fanatisme is uiteindelijk geen kruid gewassen, het overwoekert alles. Het boek is daarmee een aansprekende in fictie verpakte waarschuwing tegen het gif van fundamentalisme dat vreedzame mensen verandert in monsters waartegen geen redelijkheid bestand is.’ (Recensie uit NRC Handelsblad, 2005)