1 een boek uit 1860

1 een boek uit 1860 10 redenen om thuis te blijven Femke Halsema Multatuli:Max Havelaar 328 blz, € 9,95 ‘Zonder twijfel is Max Havelaar het ‘beste’ Nederlandse boek ooit verschenen. Alle kritiek ten spijt is Multatuli er in geslaagd ‘het geweten van de natie’ te boek te stellen. Materialistisch en gericht op het eigen gewin, maar ook moralistisch, idealistisch en doordrongen van de noodzaak collectief onrecht te bestrijden. Meer dan welk naturalisatieritueel ook, vormt het niet aflatende conflict tussen deze twee zielen de kern van de Nederlandse identiteit. In een periode waarin politici dat armetierig vastpinnen op het bezit van één of meer paspoorten, is Max Havelaar een leidraad. Het herinnert ons aan onze ambiguïteit: handelaren in nationale welvaart én onbaatzuchtige, belerende wereldverbeteraars.’ fractievoorzitter GroenLinks Omslag van ‘Max Havelaar’ van Multatuli, dat oorspronkelijk verscheen in 1859.

Multatuli:Max Havelaar

328 blz, € 9,95

‘Zonder twijfel is Max Havelaar het ‘beste’ Nederlandse boek ooit verschenen. Alle kritiek ten spijt is Multatuli er in geslaagd ‘het geweten van de natie’ te boek te stellen. Materialistisch en gericht op het eigen gewin, maar ook moralistisch, idealistisch en doordrongen van de noodzaak collectief onrecht te bestrijden. Meer dan welk naturalisatieritueel ook, vormt het niet aflatende conflict tussen deze twee zielen de kern van de Nederlandse identiteit. In een periode waarin politici dat armetierig vastpinnen op het bezit van één of meer paspoorten, is Max Havelaar een leidraad. Het herinnert ons aan onze ambiguïteit: handelaren in nationale welvaart én onbaatzuchtige, belerende wereldverbeteraars.’

fractievoorzitter GroenLinks

    • Femke Halsema