Zieke Castro live in radioshow Chávez

De zieke Cubaanse leider Fidel Castro heeft gisteren per verrassing een gastoptreden verzorgd in de radioshow van de Venezolaanse president Hugo Chávez. In het programma Aló Presidente spraken ze een half uur over allerlei onderwerpen. Castro, die in juli wegens ziekte de macht overdroeg aan zijn jongere broer Raúl, zei goed te herstellen van zijn operaties. „Ik ga vooruit, ik heb meer energie, meer kracht en meer tijd om te studeren.”

Chávez deed eerst alsof hij niet wist wie hij uit Havana aan de lijn zou krijgen. Twee keer zei Chávez: „Hallo, wie is daar?” Beide keren antwoordde Castro: „Hoor je me?” Pas nadat Castro vroeg hoe het ging met zijn „illustere en geliefde vriend”, riep Chávez uit: „¡Caramba si es Fidel!”. Om vervolgens grappend en met een vet Amerikaans-Engels accent te vragen „how are you?”. „I’m very well”, zei Castro.

Chávez en Castro spraken onder meer over ethanol, biobrandstof gemaakt uit suikerriet of maïs. Deze wordt in de VS en Brazilië steeds populairder als alternatief voor fossiele brandstoffen. Chávez, leider van het belangrijkste olieproducerende land in Zuid-Amerika, bekritiseerde ethanol maandag in zijn show. „Weet je hoeveel hectares [landbouwgrond] nodig zijn voor een miljoen vaten ethanol?”. Castro toonde zich hierop een trouwe luisteraar: „Twintig miljoen, zei je gisteren.” Chávez: „Wat een heldere geest heb je toch.”

Castro excuseerde zich dat hij niet vaker in de uitzending kwam en vroeg „de hele wereld geduld, kalmte.” „Ik ben tevreden, het land is op de goede weg.” Chávez bedankte zijn gast en noemde hem „een kameraad, een collega, en – je weet dat ik er geen probleem mee heb je zo te noemen voor de rest van de wereld – een vader.”

Een deel van de show staat op: www.rnv.gov.ve/noticias