Wegereef voorlopig geen scheidsrechter bij Ajax

Scheidsrechter Jan Wegereef (45) fluit voorlopig geen wedstrijden van Ajax. Hij leidt evenmin vanavond het bekerduel (kwartfinales) in Breda tussen NAC en PSV. Dat heeft de voetbalbond KNVB in overleg met de arbiter besloten.

„Gezien de commotie rond Wegereef acht de KNVB het niet verstandig Wegereef nu meteen weer een wedstrijd te laten fluiten”, vertelde gisteren een woordvoerder van de voetbalbond.

Wegereef keurde zondag de gelijkmaker van AZ in het duel met Ajax goed en dat leidde tot grote woede bij de Amsterdammers, die vonden dat AZ-speler Demy de Zeeuw met een gestrekt been op doelman Maarten Stekelenburg van Ajax was ingekomen. Trainer Henk ten Cate sprak na afloop zelfs van: „Wegereef-AZ 2-1.”

Jaap Uilenberg, coördinator van de scheidsrechtercommissie van de KNVB, oordeelde een dag later tegenover de media dat Wegereef het doelpunt had moeten afkeuren.

„Het is verstandig Wegereef de komende tijd niet bij Ajax aan te stellen”, oordeelde een woordvoerder van de KNVB. „Maar dit betekent niet dat hij nooit meer een wedstrijd van Ajax fluit.”

Wegereef, die al vanaf 1988 actief is als scheidsrechter in het betaalde voetbal, is komend weekeinde in de eerste divisie actief. „Dat is niet raar, want volgende week fluit hij een internationale wedstrijd. In zulke gevallen gebeurt dat wel vaker”, aldus de woordvoerder.

Pieter Vink is als vervanger van Wegereef aangewezen voor het bekerduel NAC-PSV. (ANP)