VS met Iran en Syrië naar Irak-beraad

De Verenigde Staten zullen twee internationale conferenties over mogelijkheden tot stabilisering van Irak bijwonen waarvoor Iran en Syrië ook zijn uitgenodigd. Iran heeft in principe ook de uitnodiging aangenomen,

De conferenties, in maart in Bagdad en april op een nog onbekende plaats, openen in principe de weg naar directe diplomatieke contacten met Iran en Syrië, die de Amerikaanse regering tot dusverre afwijst. Iran heeft herhaaldelijk laten weten bereid te zijn tot onderhandelingen.

De conferenties, de eerste op ambassadeursniveau en de tweede met ministers van Buitenlandse Zaken, worden georganiseerd door de Iraakse regering, die de buurlanden, de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en internationale organisaties heeft uitgenodigd. Het State Department bevestigde gisteren de Amerikaanse deelname. Een woordvoerder sloot daarbij de mogelijkheid van bilaterale besprekingen in de marge van de conferenties niet uit.

Maar het Witte Huis bagatelliseerde tegelijk de kans dat dergelijke gesprekken iets kunnen opleveren. Het onderstreepte zijn eis dat Iran eerst de verrijking van uranium opschort voor het bereid is tot onderhandelingen met Teheran. Verder heeft Washington de laatste tijd Iran – en Syrië – er bij herhaling van beschuldigd zich in te spannen Irak te destabiliseren. Gisteren nog zei het nieuwe hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, Mike McConnell, tijdens een hoorzitting in de Senaat dat in Iran Iraakse shi’itische militanten worden getraind om Iraanse wapens tegen Amerikaanse troepen in Irak te gebruiken. Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de wapenkwestie op de conferenties „bovenaan onze lijst zal staan”.

De Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar, Ali Larijani, zei gisteren dat Iran aan de conferenties zal deelnemen als dat in het belang van Irak is. „Om de problemen van Irak te regelen, doen we al het mogelijke”, zei hij in Teheran.

Het idee van Amerikaans-Iraanse gesprekken om de situatie in Irak te helpen verbeteren dateert al van november 2005, toen de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Zalmay Khalilzad, Iran daartoe uitnodigde. De uitnodiging werd in maart 2006 door Iran aangenomen – de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei stemde toen voor het eerst expliciet in met directe contacten met wat tot dan de ‘Grote Satan’ was – maar tot een bijeenkomst kwam het uiteindelijk niet. (AP, Reuters, AFP)