Verplichte leerstof voor de urbancultuur-liefhebber

CD DANCE-HALL Div.artiesten: Dynamite! Dancehall Style Soul Jazz, distr. Munich *****

CD DANCE-HALL *****

Div.artiesten: Dynamite! Dancehall Style Soul Jazz, distr. Munich

Terwijl de roots-reggae van Bob Marley eind jaren zeventig de wereld veroverde, ging de voorkeur van het publiek in thuisland Jamaica zoetjesaan uit naar iets modernere klanken. Dancehall werd het sleutelwoord: een sterk ritmische manier van zingen of toasten over rauwe ritmes. Aanvankelijk waren dat vooral nagespeelde oude ‘riddims’, maar zeker vanaf Under Me Sleng Teng van Wayne Smith uit 1985 werd de elektronica dominant, met ziek diepe bassen als resultaat.

Sleng Teng zelf ontbreekt op deze verzamelaar, die de geschiedenis van de dancehall verder voorbeeldig in kaart brengt. Want zo zijn we het nu eenmaal gewend van dat schitterende Soul Jazz-label.

Zo staan er wel drie lang niet misse variaties op dat uiterst effectieve Sleng Teng-riddim op, waaronder, maar natuurlijk, Under Mi Fat Thing van Anthony Red Rose. Verder vroege pogingen van Dillinger, Michigan & Smiley en de doodgeschoten King Tubby en hedendaagse ontwikkelingen, met uitlopers naar de hippe Zuid-Londense dubstep. Luister en huiver hoe de geweldige Warior Queen reageert op de Londense bomaanslagen van juli 2005 in Dem A Bomb We, op een, excusez le mot, bombardement van mokerende beats en heftige vervormingen. Dancehall is diep doorgedrongen in de urban-cultuur en verder, hetgeen Dynamite! Dancehall Style haast tot verplichte leerstof maakt.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma