Verliezen Getronics groter dan verwacht

Automatiseerder Getronics is het afgelopen jaar fors in de verliezen geraakt. Oorzaak zijn afboekingen op een aantal buitenlandse activiteiten. Het verlies van de Amsterdamse onderneming over 2006 is uitgekomen op 145 miljoen euro.

Dit heeft Getronics gisteravond vervroegd bekendgemaakt. De belangrijkste reden voor de verliezen is een afboeking van 65 miljoen euro goodwill op de activiteiten in de Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië.

Verder is duidelijk geworden dat beursautoriteit AFM extra documenten heeft opgevraagd voor een onderzoek naar koersgevoelige informatie. Volgens een woordvoerder van Getronics is het onderzoek een voortzetting van een onderzoek dat afgelopen najaar is gestart. De AFM had het bedrijf toen vragen gesteld naar aanleiding van publicaties in onder meer De Financiële Telegraaf. Daarin stond onder meer dat de toenmalige financieel directeur Theo Janssen was opgestapt omdat hij vond dat de resultaten van Getronics door het bedrijf te positief werden voorgesteld. Volgens bronnen rond het bedrijf drong hij toen al aan op een afwaardering van de activiteiten in de Verenigde Staten, maar wilde topman Klaas Wagenaar en de raad van commissarissen dat niet.

Ook werd in het artikel toen melding gemaakt van het feit dat Klaas Wagenaar in december 2005 zou hebben geweten dat de Italiaanse activiteiten grote verliezen zouden maken. Getronics publiceerde die informatie pas in januari, wat toen tot een aanzienlijke koersdaling leidde.

Afgelopen najaar maakte de AFM bekend dat de vragen aan Getronics naar tevredenheid waren beantwoord. Volgens de woordvoerder van Getronics kwam de AFM daar in januari op terug door te vragen om documentatie rond de destijds genoemde zaken. Daarna heeft Getronics volgens hem niets meer van de AFM gehoord.

De koers van het aandeel Getronics opende vanochtend 10 procent lager. Later in de ochtend krabbelde dit weer op tot een verlies van ongeveer 5 procent rond het middaguur. Verschillende analisten meldden dat zij de resultaten van Getronics niet heel slecht vonden. Dat Getronics oud-KPN-bestuurder Maarten Henderson heeft aangetrokken als interim financieel directeur vonden zij een goed teken.